Kvalifikační standard
| Autorizující orgán: | Ministerstvo zemědělství |
|---|---|
| Skupina oborů: | Potravinářství a potravinářská chemie |
| Povolání: | Řezník a uzenář |
| Platnost standardu: | Od 7.8.2007 do 30.7.2013 |
| Možnosti zkoušky: | Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu. |
| Kvalifikační úroveň: | 2 |
Kvalifikační standard
| Název odborné způsobilosti | Úroveň | |||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Nakládka a vykládka jatečných zvířat
|
2 | |||||||||||||||
Manipulace s přepravními prostředky
|
3 | |||||||||||||||
Předporážkové ošetření a ustájení, přísun zvířat k porážení
|
2 | |||||||||||||||
Zajišťování požadavků na pohodu (welfare) zvířat
|
2 | |||||||||||||||
Zajišťování hygieny a sanitace přepravních prostředků a stájí
|
3 | |||||||||||||||
Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na jatkách
|
3 | |||||||||||||||
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.
Ověřování by mělo být spojeno v navazující činnosti vedoucí k přepravě a ustájení jatečných zvířat (vyjma drůbeže a králíků) s využitím technologických postupů, zajištěním požadavků na pohodu zvířat a hygienických zásad zacházení s jatečnými zvířaty.
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, hodnotitel sleduje způsob provedení zadané činnosti, dodržování hygienických zásad, zajišťování pohody zvířat a dodržování zásad bezpečnosti práce, posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování časového harmonogramu a organizaci práce.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a zástupci následujících institucí:
Ministerstvo zemědělství ČR
Český svaz zpracovatelů masa
Sdružení drůbežářů ČR
Národní ústav odborného vzdělávání.
Své podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání řezník-uzenář.