Kvalifikační standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie
Povolání: Pekař
Platnost standardu: Od 7.8.2007 do 15.4.2013
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 30.8.2023 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 2

Kvalifikační standard

Název odborné způsobilosti Úroveň

Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu trvanlivého pečiva

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vyplnit žádanku Praktické předvedení
b Převzít suroviny, polotovary a přísady, zkontrolovat množství a kvalitu surovin, polotovarů a přísad Praktické předvedení a slovní vyjádření
c Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Volba technologického postupu pro výrobu trvanlivého pečiva

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zvolit technologický postup a organizaci výroby Slovní vyjádření
b Zvolit odpovídající stroje a zařízení podle technologického postupu Slovní vyjádření
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu trvanlivého pečiva

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury) Praktické předvedení a slovní vyjádření
b Navážit potřebné množství surovin a přísad Praktické předvedení
c Připravit suroviny k technologickému zpracování Praktické předvedení a slovní vyjádření
d Objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup (recepturu) Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Výroba těst pro trvanlivé pečivo

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zhotovit těsto v požadované kvalitě a množství podle zvoleného technologického postupu Praktické předvedení
b Uchovat těsto před dalším zpracováním podle zásad výroby bezpečných potravin Praktické předvedení a slovní vyjádření
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Dělení a tvarování těst

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Tvarovat těsto do požadovaného tvaru v souladu s technologickým postupem, umístit na plech Praktické předvedení
b Nadávkovat těsto do forem Praktické předvedení
c Uplatnit estetická pravidla při zhotovování pekařských výrobků Praktické předvedení
Z kritérií a) a b) je třeba splnit jedno, kritérium c) je třeba splnit.
2

Obsluha a seřizování kynárny

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Nastavit parametry kynárny a uložit klonky k dokynutí Praktické předvedení a slovní vyjádření
b Zkontrolovat dokynutí těsta Praktické předvedení a slovní vyjádření
c Strojení a úprava před pečením Praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Pečení trvanlivého pečiva

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zvolit správnou teplotu a dobu pečení Slovní vyjádření
b Připravit pec a nastavit teplotu pece Praktické předvedení
c Upéct výrobky, vyjmout je z pece Praktické předvedení a slovní vyjádření
d Posoudit stupeň propečení výrobku Praktické předvedení a slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
2

Uchovávání, balení a expedice trvanlivého pečiva

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Uchovávat trvanlivé pečivo podle zásad výroby bezpečných potravin Slovní vyjádření
b Balit a označovat pekařské výrobky podle technologického postupu Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Vyřazovat výrobky nestandardní jakosti Slovní vyjádření
d Expedice trvanlivého pečiva Praktické předvedení
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Obsluha strojů a zařízení pro pekařskou výrobu

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení a slovní vyjádření
b Provést čištění a běžnou údržbu strojů a zařízení v pekařské výrobě Praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Posuzování jakosti surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Sledovat kritické body během celé pekařské výroby Slovní vyjádření a praktické předvedení
b Provést výstupní kontrolu pekařských polotovarů a výrobků trvanlivého pečiva z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, velikosti a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
b Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
c Dodržovat sanitační řád Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
d Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Zkoušející ověřuje hodnotící kritéria průběžně při plnění příslušných odborných způsobilostí
e Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě trvanlivého pečiva Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Prodej trvanlivého pečiva

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Dodržovat zásady prodeje výrobků trvanlivého pečiva Praktické předvedení
b Komunikovat se zákazníkem Praktické předvedení
Je třeba splnit obě kritéria.
2

Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji pekařských výrobků

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vést předepsanou provozní evidenci surovin, polotovarů a hotových výrobků při výrobě a prodeji výrobků trvanlivého pečiva Praktické předvedení
Kritérium je třeba splnit.
2

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.

Všechny osoby, které se přímo zúčastní praktické zkoušky, musí mít platný zdravotní průkaz pro práci v potravinářství.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Ověřování by mělo být pokud možno spojeno v navazující činnosti vedoucí k výrobě trvanlivého pečiva s využitím technologických postupů, estetických pravidel a hygienických zásad výroby bezpečných potravin.

Uchazeči bude zadána příprava různých druhů trvanlivého pečiva, množství určí zkoušející.

Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení, zkoušející sleduje dodržování hygienických zásad při výrobě bezpečných potravin a dodržování technologického postupu, které zajistí kvalitu potravin z hlediska výživy. Dále zkoušející posuzuje hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, dodržování zásad bezpečnosti práce, dodržování časového harmonogramu a organizaci práce.

Na tvorbě standardu se podíleli

Kvalifikační standard byl zpracován ve spolupráci se Sektorovou radou potravinářství a zástupci následujících institucí:

Ministerstvo zemědělství ČR

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů

Národní ústav odborného vzdělávání

Své podněty a připomínky dodaly i některé školy vyučující obor vzdělání pekař.