Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Vedení požadovaných evidencí a dokladů v rámci velkoobchodu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Předvést evidenci o pohybu zásob či materiálů ve skladu (provozovně) podle kategorizace zboží a její následnou kontrolu
|
Praktické předvedení
|
b |
Předvést evidenci o příjmu výrobků či materiálu (dodací listy) směřujícího do skladu a výdej zboží ze skladu konečnému zákazníkovi (výdejky)
|
Praktické předvedení
|
c |
Popsat prvky evidence objednávek a předvést evidenci provedených zakázek či prodejů (expedic) za využití informačního systému firmy
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Popsat a předvést v informačním systému evidenci reklamací, vypracovat jejich měsíční vyhodnocení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Popsat prvky evidence uskladněných výrobků a materiálu a předvést základní úkony (založení nové karty, změna údajů, smazání) za využití skladového informačního systému
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Za pomocí informačního systému předvést evidenci rozmístění paletizačních pozičních míst ve skladu a regálového způsobu uložení zboží
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
g |
Popsat finanční kontrolu pokladen velkoobchodu při prodeji zboží za hotové (Cash&Carry)
|
Ústní ověření
|
h |
Předvést operace v evidenci mechanizačních prostředků sloužících k manipulaci s výrobky a evidenci používaných obalových či ochranných materiálů
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Komplexní zajištění realizace inventury a inventarizace v rámci velkoobchodního skladu
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Organizovat pracovníky a stanovit průběh inventury podle inventarizační směrnice firmy
|
Praktické předvedení
|
b |
Identifikovat zásoby zboží a materiálu
|
Praktické předvedení
|
c |
Zjistit fyzický (skutečný) stav zásob podle typologie zboží a materiálu ve skladu (převážením, přepočítáním, přeměřením)
|
Praktické předvedení
|
d |
Porovnat fyzický stav zásob s účetním stavem zásob a zaznamenat zjištěné rozdíly (přebytek či manko)
|
Praktické předvedení
|
e |
Zjistit skutečný stav manipulačních prostředků a nástrojů určených k manipulaci se zbožím
|
Praktické předvedení
|
f |
Zjistit příčiny vzniku inventarizačních rozdílů a popsat jejich možná řešení
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
g |
Zjistit a zapsat fyzický (skutečný) stav zálohovaných obalů, obalovaných materiálů a ostatních materiálů na skladě
|
Praktické předvedení
|
h |
Zapsat zjištěné stavy do inventurních listů a popsat jejich identifikační znaky a obsah formuláře podle daného firemního tiskopisu
|
Praktické předvedení
|
i |
Sestavit inventarizační zápis za využití firemního formuláře
|
Praktické předvedení
|
j |
Zkontrolovat soupisy vyplněné zaměstnanci a odsouhlasit je svým podpisem
|
Praktické předvedení
|
k |
Seřadit všechny inventurní soupisy podle číselné řady a rozdělit originály a kopie
|
Praktické předvedení
|
l |
Provést opětovné propočítání stavu zásob z kopií inventurních soupisů
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Vychystávání zboží, expedování kusových a vozových zásilek
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zjistit za pomoci skladového objednávkového softwaru firmy základní specifikace požadované zakázky a následně je popsat
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zkontrolovat úplnost vystavených dokladů k zajištění a přípravě zakázky, včetně vystavení průvodních dokladů v elektronické či tištěné verzi (výdejky, přepravní doklady pro tuzemský a zahraniční trhy na základě využití dopravních prostředků, rodné listy, návody aj.)
|
Praktické předvedení
|
c |
Zkontrolovat fyzický stav zboží na skladě za využití evidenčních skladových karet či elektronického skladového systému (elektronická čtečka čárových kódů)
|
Praktické předvedení
|
d |
Senzoricky zkontrolovat stav zboží podle průvodního vychystávacího listu (zboží na skladě, kontrola jakosti, množství, váha, hmotnost, objem, druh sortimentu, nepoškozenost obalů, rozbalování zboží a kontrola požadovaných záručních lhůt)
|
Praktické předvedení
|
e |
Zkontrolovat uložení zboží při dodržení principu paletizace vzhledem k dané kategorii a typologii zboží
|
Praktické předvedení
|
f |
Sestavit požadovanou zakázku na základě vychystávacího listu při dodržení principu paletizace a principu FIFO
|
Praktické předvedení
|
g |
Popsat význam základní zásady skladovací strategie: ,,all out, all in‘‘
|
Ústní ověření
|
h |
Popsat postupy práce a obsluhy se skladovací technikou podle platného manipulačního a provozního řádu firmy
|
Ústní ověření
|
i |
Popsat základní princip skladovacích cest při vychystávání zboží na základě vychystávacího listu
|
Ústní ověření
|
j |
Provést nakládku za využití manipulační techniky do předem stanoveného místa určení
|
Praktické předvedení
|
k |
Zafixovat ručně či strojně vychystané zboží na paletě patřičným ochranným certifikovaným obalovým materiálem podle charakteru zboží či na základě požadavků přepravních společností
|
Praktické předvedení
|
l |
Vložit uskutečněné zakázky do informačního skladového systému
|
Praktické předvedení
|
m |
Vyplnit a popsat evidenční list neshod podle firemního formuláře při sestavování objednávky
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
n |
Popsat postup při řešení reklamací dodávek a zajistit nápravu skutečného stavu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
o |
Vystavit běžný daňový doklad a jednoduchý daňový doklad pro prodej zboží na fakturu či prodej zboží za hotové (např. Cash & Carry)
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Provádění hygienicko-sanitační činnosti ve skladovacích prostorech a dodržování hygienických předpisů při manipulaci se zbožím a materiálem
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit zadané části v sanitačním řádu firmy v rámci systému HACCP (Systém analýzy rizik a stanovení kritických kontrolních bodů)
|
Ústní ověření
|
b |
Uvést hygienická minima pro manipulaci se zbožím a vzhledem k uskladnění zboží ve skladu
|
Ústní ověření
|
c |
Stanovit obsah a šíři sanitace při denním, týdenním a měsíčním úklidu (tzv. sanitační den)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Vyjmenovat prostory či jednotlivé části skladu spadající do infekčních oblastí
|
Ústní ověření
|
e |
Popsat možné dezinfekční prostředky při dezinfekci, dezinsekci a deratizaci prostoru ve skladu
|
Ústní ověření
|
f |
Vyjmenovat a okomentovat dezinfekční účinné látky s příklady prostředků na použití v daných prostorách skladu
|
Ústní ověření
|
g |
Vyjmenovat ochranné pracovní pomůcky při aplikaci dezinfekčních prostředků v souladu s provozním řádem firmy
|
Ústní ověření
|
h |
Aplikovat vhodný dezinfekční prostředek správným technologickým postupem na předem určené místo ve skladu
|
Praktické předvedení
|
i |
Popsat pomůcky a stanovit postup při sterilizaci pracovních pomůcek sloužících k manipulaci se zbožím
|
Ústní ověření
|
j |
Vyjmenovat hygienická pravidla pracovníka při manipulaci se zbožím
|
Ústní ověření
|
k |
Vysvětlit a okomentovat rizika dezinfekčních prostředků spojených s nesprávnou aplikací, nedostatečnou dobou působení a dalších aspektů při jejich použití
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Přejímání, kontrolování zboží a jeho dodacích listů a dalších dokumentů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat úplnost údajů uvedených v dodacím listu zásilky a popsat uvedené údaje
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vyplnit reklamační list podle firemního formuláře při příjmu zboží
|
Praktické předvedení
|
c |
Zkontrolovat průvodní dokumentaci k danému zboží (např. popisky, přepravní dokumentace, doporučení, návody aj.)
|
Praktické předvedení
|
d |
Senzoricky zkontrolovat a zhodnotit druh, kvalitu zboží, množství, váhu, objem, nepoškozenost obalů, značku výrobce a datum minimální trvanlivosti při příjmu, a to na základě dodacího listu
|
Praktické předvedení
|
e |
Popsat základní postupy práce a obsluhy se skladovací technikou podle platného manipulačního a provozního řádu firmy
|
Ústní ověření
|
f |
Uskladnit přijaté zboží za využití manipulační techniky (ruční vozík) na místo určení podle specifikace výrobku a podle metody FIFO
|
Praktické předvedení
|
g |
Při skladování a manipulaci se zbožím dodržovat principy systému kritických bodů (HACCP) podle daného sortimentu a zásad logistiky
|
Praktické předvedení
|
h |
Umístit zboží na odpovídající místo podle skladovací karty na regále a popsat všechny údaje na této kartě
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
i |
Vytvořit novou firemní skladovací kartu pro nově zalistovaný výrobek, který byl přijat na sklad
|
Praktické předvedení
|
j |
Manipulovat se zásobami podle charakteru sortimentu v souladu s hygienickými a bezpečnostními předpisy
|
Praktické předvedení
|
k |
Zavést změnu stavu zásob do skladového informačního systému firmy
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Vedení požadovaných evidencí podporovaných zákazníků (odběratelů) se zaměřením na jednotlivé realizované či probíhající objednávky
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vést databázi či adresář podporovaných odběratelů podle vybraných aspektů (objem odběrů, četnost, velikost objednávek, splatnost faktur aj.)
|
Praktické předvedení
|
b |
Vést databázi objednávek v elektronické i tištěné verzi
|
Praktické předvedení
|
c |
Vést evidenci dlouhodobých objednávek na zakázku
|
Praktické předvedení
|
d |
Vést evidenci velikosti odběrů podporovaných odběratelů pro vyčíslení množstevních nabídek či slevových bonusů
|
Praktické předvedení
|
e |
Vést evidenci časového harmonogramu závozů podle velikosti dodávky vzhledem ke vzdálenosti závozů jednotlivým odběratelům
|
Praktické předvedení
|
f |
Archivovat ověřené dodací listy o realizaci dodávek s možností zpětné kontroly dané dodávky
|
Praktické předvedení
|
g |
Evidovat dokumenty znázorňující úspěšně realizované objednávky, storno objednávky či reklamace při dodání zboží spotřebiteli
|
Praktické předvedení
|
h |
Vést databázi odběratelů podle formy objednávání zboží (e-mailovou, telefonickou nebo elektronický objednávkový systém)
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Poskytování odborných konzultací, rad a informací v rámci expertní podpory pro interní a externí zákazníky
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat na základě zbožíznalectví jednotlivá specifika nabízených výrobků v rámci skladu (popis výrobku, charakteristika, způsob a podmínky skladování, dostupnost zboží na skladě, certifikace, rodné listy, šarže aj.)
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat základní certifikační normu jakosti výrobků na skladě, vysvětlit požadavky uložení výrobku na skladě či hygienické minimum pro uskladnění výrobku za dodržení principu HACCP
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat nabízené poradenské činnosti společně s poprodejními službami vůči zákazníkovi
|
Ústní ověření
|
d |
Informovat konečného zákazníka o způsobu zajištění logistiky a popsat časové rozmezí závozu v rámci distribučních cest
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
e |
Popsat množstevní či paletové akce pro odběratele, nabídky akčních výrobků z letákových akcí či akční nabídky v rámci private label
|
Ústní ověření
|
f |
Zkontrolovat dodržování smluvních podmínek při dodávkách a předat dodavateli nebo výrobci požadavky zákazníka
|
Praktické předvedení
|
g |
Evidovat poskytovaný zákaznický servis podle jednotlivých odběratelů
|
Praktické předvedení
|
h |
Řešit situace výpadku nabízeného sortimentu, opoždění dodávek či reklamací ze strany zákazníka
|
Praktické předvedení
|
i |
Řešit reklamační řízení na nevyhovující zboží ze strany zákazníka vůči výrobci či dodavateli zboží
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Řízení provozu velkoobchodní provozní jednotky a lidských zdrojů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat organizační a bezpečnostní opatření pro bezpečný provoz ve skladu podle využívaného způsobu skladování
|
Ústní ověření
|
b |
Uvést termín prohlídek a kontrol skladovacích zařízení a prostředků
|
Ústní ověření
|
c |
Vyjmenovat provozní a neprovozní plochy skladu
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit kontroly, školení a přezkušování zaměstnanců
|
Ústní ověření
|
e |
Sestavit a popsat schematický plán skladu s vyznačením využitelných ploch, pohybu osob a dopravních prostředků na základě firemních podkladů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Popsat a vysvětlit mapu jednotlivých procesů ve skladu
|
Ústní ověření
|
g |
Popsat účinné motivační prvky pro zaměstnance ke zvýšení efektivity práce
|
Písemné ověření
|
h |
Popsat postup při neobvyklých situacích ve skladě (požár, krádež)
|
Ústní ověření
|
i |
Uvést základní pravidla komunikace na pracovišti a popsat podstatu delegování úkolů na podřízené pracovníky
|
Ústní ověření
|
j |
Uvést a předvést základní pravidla při naskladnění zboží, při vychystávání zboží a při expedici zboží
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
k |
Charakterizovat příslušné kontrolní orgány a stanovit postup při jednání s nimi
|
Ústní ověření
|
l |
Vyjmenovat a definovat potřebné obchodní legislativy v rámci velkoobchodu
|
Ústní ověření
|
m |
Popsat základní strukturu a specifika místního řádu skladu firmy
|
Ústní ověření
|
n |
Vyhodnotit objem odběrů za dané časové období a konzultovat zjištěné údaje s vedením firmy
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO), o čemž bude autorizovanou osobou vyhotoven a uchazečem podepsán písemný záznam.
Autorizovaná osoba, resp. autorizovaný zástupce autorizované osoby, je oprávněna předčasně ukončit zkoušku, pokud vyhodnotí, že v důsledku činnosti uchazeče bezprostředně došlo k ohrožení nebo bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, života a majetku či životního prostředí. Zdůvodnění předčasného ukončení zkoušky uvede AOs do Záznamu o průběhu a výsledku zkoušky. Uchazeč může ukončit zkoušku kdykoliv v jejím průběhu, a to na vlastní žádost.
Zdravotní způsobilost pro vykonání zkoušky není vyžadována.
Při zkoušce je nutno předložit zdravotní potravinářský průkaz, pokud to vyžaduje charakteristika skladu. V případě že uchazeč vlastní příslušné oprávnění pro řízení elektrických nebo motorových paletizačních nebo vysokozdvižných vozíků, může zkouška proběhnout s použitím elektrického nebo motorového paletizačního nebo vysokozdvižného vozíku. Vlastnictví tohoto oprávnění není podmínkou pro vykonání zkoušky.
Kompetence "Vychystávání zboží, expedování kusových a vozových zásilek", kritérium j) uchazeč předvede převoz z jednoho prostoru (sklad) do druhého prostoru (expediční rampa) a to:
- 1 balení (karton o váze maximálně 25 kg) zboží na ručním dvoukolovém vozíku (rudl),
- 1 palety se zbožím (minimálně dvě vrstvy zboží) pomocí ručně vedeného paletizačního vozíku,
Zboží expeduje z výšky nulové nebo maximálně první skladové pozice (výška maximálně 150 cm).
Kompetence "Provádění hygienicko-sanitační činnosti ve skladovacích prostorech a dodržování hygienických předpisů při manipulaci se zbožím a materiálem", kritérium h) uchazeč předvede použití sanitačního prostředku na :
- podlahu o rozloze 1 m2, formou aplikace vody s roztokem dezinfekčního prostředku a postřikem sprejem za použití ochranných pomůcek,
- stěnu o rozloze 1 m2, formou omytí vodou s roztokem dezinfekčního prostředku a postřikem sprejem za použití ochranných pomůcek,
- regálové stojky a police v rozsahu jednoho regálu, formou omytí vodou s roztokem dezinfekčního prostředku a postřikem sprejem za použití ochranných pomůcek.
Kompetence "Přejímání, kontrolování zboží a jeho dodacích listů a dalších dokumentů":
kritérium f) uchazeč předvede kontrolu zásilky dle průvodní dokumentace a provede uskladnění jednoho kartonu zboží o maximální váze 25 kg pomocí manipulační techniky na určené místo ve skladě, přičemž se při uskladnění do regálu bude řídit specifikou výrobku a metodou FIFO,
kritérium g) uchazeč předvede kontrolu zásilky – minimálně jednoho kartonu – a kontrolu zboží v regále – minimálně jednoho kartonu dle principů systému kritických bodů HACCP a zápis o kontrole do předepsaného tiskopisu. Zároveň zkontroluje uložené zboží v regále a nové zboží uloží dle zásad logistiky.
kritérium h) uchazeč předvede uskladnění jednoho kartonu zboží o maximální váze 25 kg na odpovídající místo ve skladě podle skladovací karty, a popíše všechny údaje na této skladovací kartě.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro obchod a marketing, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR a SP ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Distribuční centrum BRNĚNKA, spol. s r. o.
Maloobchodní síť Brněnka, spol s r. o.
PRAMEN - BRNĚNKA, spol. s r. o.
Marta Surmanová