Kvalifikační standard

Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví
Platnost standardu: Od 7.11.2007 do 26.4.2014
Možnosti zkoušky: Tento standard již není platný a není možno podle něj zkoušet. Od 21.10.2022 lze zkoušet podle nového standardu.
Kvalifikační úroveň: 3

Kvalifikační standard

Název odborné způsobilosti Úroveň

Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Připravit půdu před výsadbou, vytyčit a vyměřit pozemek Praktické předvedení
b Upravit a vysadit sazenici podle požadované technologie (rýčem, hydrovrtem, úprava sazenice pro výsadbu strojem) Praktické předvedení se slovním vysvětlením
c Provést zelené práce v prvním roce po výsadbě a prováděnou práci zdůvodnit Praktické předvedení se slovním vysvětlením
Stačí splnit dvě kritéria.
3

Kultivační práce

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Provádět základní kultivační práce (okopávka, odplevelování, rytí, hrabání) a zdůvodnit význam jednotlivých činností Praktické předvedení se slovním vysvětlením
Uvedené kritérium je třeba splnit.
3

Způsoby vedení a řezu révy vinné na trvalém stanovišti

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zdůvodnit potřebu odpovídajícího vedení a správného řezu u révy Slovní vyjádření
b Zvolit odpovídající způsob řezu v závislosti na životním období a zdravotním stavu vinice Slovní vyjádření pro konkrétní pěstitelské podmínky
c Provést řez révy podle způsobu vedení keře, odrůdy resp. dalších faktorů v období vegetačního klidu Praktické předvedení
d Prakticky provést zelené práce na vinici Praktické předvedení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Sklizeň hroznů

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Popsat a v terénu stanovit stupeň zralosti hroznů a orientačně stanovit dobu sklizně Praktické předvedení
b Charakterizovat jednotlivé způsoby sklizně s ohledem na její účel Slovní vyjádření
c Ošetřit odpovídajícím způsobem hrozny moštových odrůd a dopravit je ke zpracovateli Praktické předvedení
d Hrozny stolních odrůd roztřídit do jednotlivých jakostních tříd a připravit pro expedici nebo následné zpracování Praktické předvedení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Způsoby množení révy vinné

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Předvést základní způsoby přímého vegetativního rozmnožování révy vinné Praktické předvedení
b Vysvětlit princip stratifikace a dopěstování révových sazenic Slovní vyjádření
Stačí splnit jen jedno kritérium.
3

Ošetřování plodných vinic

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Provést ošetření keřů révy vinné ve vinici (např. okopávka, odplevelení, kypření, zálivka, přihnojení) a zdůvodnit potřebu jednotlivých pěstitelských zásahů Praktické předvedení
Uvedené kritérium je třeba splnit.
3

Hnojení révy vinné

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Hnojit vinice pevnými a kapalnými průmyslovými hnojivy Praktické předvedení
b Hnojit vinice organickými hnojivy Praktické předvedení
c Dodržet zásady bezpečné práce při manipulaci s hnojivy Slovní vyjádření
Uvedená kritéria je zapotřebí splnit.
3

Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Zapojit kultivační nářadí za traktor a kultivovat meziřádkový a řádkový prostor např. pomocí plečky Praktické předvedení
Uvedené kritérium je třeba splnit.
3

Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vysvětlit technologický postup při míchání a aplikaci chemických látek Slovní vyjádření
b Namíchat ochranný postřik v požadované koncentraci Praktické předvedení
c Provést postřik révy vinné proti chorobám a škůdcům Praktické předvedení
d Dodržet všechny bezpečnostní předpisy při manipulaci s chemickými látkami Slovní vyjádření
Uvedená kritéria je třeba splnit.
3

Příjem hroznů, jejich zpracování, lisování

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Převzít hrozny ve zpracovatelském závodě Slovní vyjádření, praktické předvedení
b Provádět povolené úpravy moštu Slovní vyjádření a praktické předvedení
Uvedená kritéria je třeba splnit.
3

Kvašení a ošetřování mladých vín

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vysvětlit princip kvašení a řízeného kvašení Slovní vyjádření pro konkrétní výrobní podmínky
b Provést stáčení a školení mladých vín, čiření vín Slovní vyjádření pro konkrétní výrobní podmínky, praktické předvedení stáčení
c Stanovit orientačně oxid siřičitý a následně provést zasíření vína Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Organolepticky zhodnotit kvalitu vína Praktické předvedení a slovní hodnocení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Zrání vína, ošetření vína před filtrací a filtrace

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Popsat technologii zrání vína Slovní vyjádření
b Připravit víno před filtrací Slovní vyjádření a praktické předvedení
c Uvést filtry do provozu Slovní vyjádření a praktické předvedení
d Provést a dodržovat zásady sanitace a hygieny provozu Slovní vyjádření a praktické předvedení
Stačí splnit tři kritéria.
3

Lahvování vína, skladování a distribuce

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vysvětlit a prakticky předvést postup při lahvování vína Slovní vyjádření, praktické předvedení
b Provést adjustaci a balení vína včetně distribuce Slovní vyjádření, praktické předvedení
c Vysvětlit princip skladování vína Slovní vyjádření
Je třeba splnit všechna kritéria.
3

Senzorické posuzování vín

Kritéria hodnocení Způsob ověření
a Vyjmenovat a charakterizovat choroby a vady vína, provést jejich identifikaci Slovní vyjádření, praktické předvedení
b Vysvětlit systémy hodnocení vína včetně předkládání vzorků Slovní vyjádření
Uvedená kritéria je třeba splnit.
3

Pokyny k realizaci zkoušky

Autorizovaná osoba stanoví, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy. Dále stanoví, které pomůcky uchazeč při zkoušce nesmí používat.

Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky BOZP a PO.

Při přípravě na ověřování kompetencí je zapotřebí respektovat průběh vegetačního roku v zemědělství. Je vhodné, podle stavu počasí a vývoje rostlin, kumulovat vše tak, aby jednotlivé kompetence mohly být ověřeny v nejpříhodnějším období. Současně je vhodné při jejich ověřování postupovat od jednodušších ke komplikovanějším.

Sestava kompetencí pro uznání této dílčí kvalifikace je poměrně rozsáhlá – to mimo jiné vypovídá o její profesní náročnosti. Z tohoto důvodu, ale také s přihlédnutím k výrobnímu zaměření a vybavení ověřovacího pracoviště, není nutné ve všech případech splnit všechna kritéria – mnohde je odpovídající i slovní vyjádření.

Při ověřování kompetencí formou praktického předvedení je třeba přihlížet především k bezpečnému provádění všech úkonů, ke kvalitě výsledné práce i k časovému hledisku zvládání jednotlivých operací.

Na tvorbě standardu se podíleli