Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Řízení výroby a provozu v mlýně
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat předložené schéma výrobní linky v mlýně pro daný sortiment výrobků a základní principy technologického postupu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zajistit uvedení linky do provozu (z PC nebo řídicího panelu)
|
Praktické předvedení
|
c |
Provést vizuální kontrolu funkčnosti výrobní linky a seřízení jednotlivých strojů a zařízení linky
|
Praktické předvedení
|
d |
Ukončit provoz linky
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Plánování a organizování výrobních činností a řízení podřízených pracovníků v mlýnské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zajistit rozmístění obsluhy na příslušná pracoviště, vymezit jí pracovní činnosti a udělit pokyny; provést zaškolení pracovníka na jedné z pracovních pozic
|
Praktické předvedení
|
b |
Navrhnout směs na zámel při použití stanovených kvalitativních parametrů zpracovávaných zrnin
|
Praktické předvedení
|
c |
Určit příslušný obalový materiál pro daný druh výrobku, vysvětlit požadavky pro jeho schválení (z hlediska bezpečnosti potravin a zkontrolovat jeho značení v souladu s platnou legislativou
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
d |
Zkontrolovat průběh provozu výrobních linek
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Sledování a regulace technologických procesů a parametrů surovin a výrobků v mlýnské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit základní parametry kvality a zdravotní nezávadnosti v mlýnské výrobě (zamezení nebezpečí fyzikální, chemické a biologické kontaminace, řízení alergenů, zpětná sledovatelnost výrobku) na předložených vzorcích a obrazových příkladech
|
Ústní ověření
|
b |
Provést smyslové posouzení předloženého vzorku suroviny, dále navážit potřebné množství vzorku a provést stanovení vlhkosti, příměsí a nečistot
|
Praktické předvedení
|
c |
Provést smyslové hodnocení předloženého výrobku a stanovení kvalitativních parametrů na NIR analyzátoru a stanovení čísla poklesu mlýnských výrobků na předloženém přístroji
|
Praktické předvedení
|
d |
Nastavit režim kondicionování v souladu s výrobní dokumentací a stanovenými parametry (zadaná vlhkost obilí na zámel a výkon linky, vypočítat potřebné doplnění vody, stanovit dobu odležení, popsat opatření při překročení mezní vlhkosti výrobků na výstupu ze mlýna)
|
Praktické předvedení
|
e |
Navrhnout nápravná opatření v technologickém postupu v zadaném případě nedodržení CCP (kritických kontrolních bodů) a CP (kontrolních bodů) a zaznamenat je do výrobní dokumentace
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
f |
Navrhnout nápravná opatření v případě nesplnění požadovaných technologických kritérií
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Využívání surovin, energií a pracovních sil v mlýnské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat chod dané linky v mlýně z hlediska spotřeby energie, vysvětlit možnosti snižování spotřeby nebo ztrát energie
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vyhodnotit hmotnostní bilanci surovin a výtěžnost jedlých výrobků – na daném příkladu v mlýnské výrobě
|
Písemné ověření
|
c |
Vyhodnotit spotřebu práce u dané linky
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Vedení provozní dokumentace a personálních podkladů v mlýnské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zajistit vedení provozních výkazů, spotřeby surovin, přídatných látek a obalů a evidenci výrobků
|
Praktické předvedení
|
b |
Zajistit vedení evidence o provozu výrobních linek
|
Praktické předvedení
|
c |
Zpracovat podklady pro odměňování pracovníků (včetně osobního hodnocení), provést další personální agendu (propustky, dovolenky), vedení přesčasů apod.
|
Praktické předvedení
|
d |
Provést záznam CCP a CP provozované výrobní linky v mlýnské výrobě
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování sanitace a provozní hygieny v mlýnské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat sanitační postupy dané výroby, vést dokumentaci o sanitaci
|
Ústní ověření
|
b |
Uvést hlavní zásady správné hygienické praxe pro danou výrobu
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést hlavní zásady správné výrobní praxe pro danou výrobu
|
Ústní ověření
|
d |
Předvést sanitaci mlecí válcovací stolice
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Dodržování zásad BOZP a PO v mlýnské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat dodržování BOZP a PO na daném pracovišti
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vysvětlit nebezpečí požáru a výbuchu hořlavých prachů a preventivní opatření k jejich zamezení
|
Ústní ověření
|
c |
Vyjmenovat požadavky na školení pracovníků o zásadách BOZP a PO, uvést možná bezpečnostní rizika obsluhy na výrobních linkách mlýnského provozu a četnost školení pracovníků; vysvětlit vedení evidence o provedeném školení pracovníků provozu
|
Ústní ověření
|
d |
Uvést zásady používání ochranného pracovního oděvu a ochranných pracovních prostředků
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Péče o hmotný investiční majetek na svěřeném úseku mlýnské výroby
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit systém plánování preventivní údržby strojů a zařízení mlýna a technických revizí vyhrazených technických zařízení
|
Ústní ověření
|
b |
Popsat konstrukci a požadovanou běžnou údržbu na vybraném stroji, včetně způsobu čištění po údržbě
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Pořídit záznam o provedené údržbě zadaného stroje
|
Praktické předvedení
|
d |
Vyjmenovat zařízení na dané lince v mlýně, která podléhají pravidelným technickým revizím
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO).
Vstupním požadavkem na uchazeče o tuto profesní kvalifikaci je střední vzdělání s maturitní zkouškou z oboru vzdělání zaměřeného na potravinářství nebo zemědělství.
Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít platný průkaz pracovníka v potravinářství (zdravotní průkaz).
Při ověřování kompetencí zejména formou praktického předvedení zkoušející sleduje dodržování hygienicko-sanitačních principů zajišťujících bezpečnost potravin, dodržování technologického postupu a dodržování zásad BOZP a PO.
Pro ověřování kompetence "Řízení výroby a provozu v mlýnské provozovně" kritéria b) je možné použít simulaci na počítači.
Pro ověřování kompetence "Sledování a regulace technologických procesů a parametrů surovin a výrobků v mlýnské vyrobě" si připraví zkoušející bloková schémata výrobních linek a příklady záznamů z měřicích přístrojů, na nichž kritérium a) ověří.
Pro ověřování kompetence "Sledování a regulace technologických procesů a parametrů surovin a výrobků v mlýnské vyrobě" si připraví zkoušející příklady modelových situací neshod zdravotní bezpečnosti a v technologických kritériích, pomocí nichž ověří kritéria e) a f).
Při ověřování kompetence "Dodržování zásad BOZP a PO v mlýnské výrobě" kritéria b) uchazeč vyjmenuje ochranné pomůcky a popíše způsob jejich použití.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Europasta SE
PENAM, a. s.
Svaz průmyslových mlýnů
SPŠ potravinářství a služeb, Pardubice