29.05.2014

Nedostatek kvalifikovaných sil na pracovním trhu přiměl výrobní firmu Ept Connector k tomu, že si začala vychovávat vlastní odborníky. Cílem Juniorského programu je vychovat si odborníky v oborech soustružník, frézař, brusič a seřizovač strojů.

Už druhý ročník projektu pod názvem Juniorský program rozjedou se začátkem nového školního roku v Centru technického vzdělávání výrobního společnosti ept connector.

            „Bohužel jsme na trhu práce narazili na nedostatek kvalifikovaných sil, rozhodli jsme se proto jít svou vlastní cestou. Že si kvalifikované zaměstnance vychováváme sami, to se nám osvědčuje daleko více, než povinné praxe v rámci školní výuky,“ vysvětluje Martina Pádrová jako finanční a personální ředitelka společnosti důvod vzniku Juniorského programu.

            Určený je především pro mladé lidi s ukončeným středním nebo středním odborným technickým vzděláním. Zájemce o účast v tomto programu musí být delší dobu registrován na úřadu práce. Princip programu také dokonale vystihuje jeho slogan: My praxi nevyžadujeme, ale nabízíme.

            Cílem programu je vychovat si odborníky v oborech soustružník, frézař, brusič a seřizovač strojů. „Vytvořili jsme si profil úspěšného kandidáta a stanovili kritéria, co všechno má pro naší výrobu umět. Výhodou je, že už v době ročního vzdělávání je zaměstnanec - junior prakticky našim zaměstnancem a užívá tak veškerých benefitů,“ říká Pádrová. To znamená například týdne dovolené navíc, stravenky nebo příspěvek na dopravu.

Co je ale nejdůležitější: úspěšný absolvent technicky vzdělávacího centra má možnost nabídky trvalého pracovního poměru a samozřejmě možnost dalšího růstu. Tomu ovšem předchází nutnost složit naše interní zkoušky, které jej mohou motivovat k další dílčí profesní kvalifikaci. „Už od počátku dáváme zaměstnancům - juniorům jasně najevo, že s nimi počítáme,“ říká Pádrová.

Důležité pro odbornou přípravu nových zaměstnanců je také propojení výrobního podniku ve Svatavě s mateřskou firmou v Německu, kde juniory po složení zkoušek čeká měsíc praxe. „Seznámí se tam nejen s firemní kulturou, ale také si náležitě procvičí němčinu, s níž se v našem podniku budou setkávat prakticky denně,“ říká Pádrová.

            Ve svém prvním roce měl vzdělávací program sedm účastníků - juniorů, teď počítá s dvanácti studenty. „Současná kapacita centra je maximálně využita. Více než 12 studentů nedokážeme v současných prostorách zvládnout, ale také v tomto ohledu se situace v dohledné době změní,“ upozorňuje Pádrová. Společnost ept connector totiž čeká doba expanze a po dostavbě nové výrobní haly v nedalekém Habartově se kapacita Centra technického vzdělávání zvýší na 20 až 25 lidí.

Zájemce o účast v tomto programu musí být delší dobu registrovaný na úřadu práce. 

Že společnost ept connector významně přispívá k formování trhu práce v České republice, to dokládá čestný certifikát za implementaci Národní soustavy kvalifikací, který firmě začátkem dubna udělilo konsorcium Hospodářské komory ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a společnost Trexima. „Byli jsme jedna z prvních firem, která principy do své firemní personální praxe zavedla,“ vysvětluje Martina Pádrová, finanční a personální ředitelka. * V ept teď nově spolupracují s ISŠTE Cheb na nové podobě certifikovaných kvalifikačních zkoušek. „Zatím jsme v přípravě závěrečných zkoušek. Hledáme také certifikovanou osobu, která by studenty přezkoušela a počítám s tím spojené náklady,“ říká Pádrová.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 29.5.2014, P.Mrhálek