06.10.2015

Třiačtyřicetiletá Marie žije v malebném koutě Valašska, nedaleko hranic se Slovenskem, v Nedašově Lhotě. K menšímu hospodářství, které s manželem obhospodařují, se Marie rozhodla vybudovat malý penzion. Samozřejmě měla v plánu, že sama bude hostům vařit. Jako každá žena vařit umí a v kuchyni je zběhlá. Protože ale není vyučenou kuchařkou, chtěla se naučit něčemu novému. Něčemu, co by také mohlo přilákat hosty do jejího penzionu.

Od svého souseda, který pracuje jako mistr učebního oboru „Kuchař – číšník“ na Středním odborném učilišti ve Valašských Kloboukách, se dověděla, že škola bude pořádat v rámci projektu UNIV3 kurz „Přípravy pokrmů studené kuchyně“. To se Marii velice zalíbilo a na kurz se okamžitě přihlásila. Lákalo ji naučit se připravovat různé druhy pokrmů, salátů, pomazánek, paštik.
Přestože nastupovala do kurzu trochu s obavami, zda vše zvládne, hned po prvním setkání s průvodcem kurzu se její obavy rozplynuly. Průvodce Marii seznámila s obsahem a organizací kurzu, s prostory pro teoretickou i praktickou výuku a také s lektory, kteří výuku vedli. Vysvětlila jí také princip zkoušky a povzbudila ji, že výuka probíhá příjemnou, nenásilnou cestou a vše se během kurzu naučí.
Kurz „Přípravy pokrmů studené kuchyně“ byl poměrně časově náročný, ale to nedělalo Marii žádný problém. Rodina ji samozřejmě podporovala a těšila se, že pokrmy, které se Marie v kurzu naučí, bude připravovat doma i jí.
Po absolvování nezbytné a důležité teorie, se Marie spolu s dalšími účastnicemi kurzu začala učit připravovat nové pokrmy. A že jich nebylo málo. Z velkého výčtu pokrmů lze uvést například: vaječná tlačenka, sýrová roláda, tuňákový salát, krevetový salát, lososový koktejl, různé druhy kanapek, plněná rajčata, okurky, cukety, vejce, avokádo, různé druhy ovocných a zeleninových salátů, paštika z kuřecích jater, srnčí paštika a v neposlední řadě také např. candát v aspiku. Praktická výuka probíhala ve cvičných kuchyňkách školy. Všechny pokrmy, které lektoři do výuky zahrnuli, si všechny účastnice kurzu zkusily samy také připravit. Účastnice byly rozděleny do několika skupinek a v těchto skupinkách pak samostatně pracovaly. K praktické výuce dostala každá z účastnic od lektorů manuál, který lektoři zhotovili. V tomto „manuálu“ byly vyobrazeny a popsány, včetně receptů, všechny výrobky, které se učily připravovat. Tato „kuchařka“ udělala všem velkou radost. Zvláště pak Marii, která tak může tyto pokrmy zahrnout do nabídky ve svém penzionu.
Na teoretické výuce Marie velice ocenila především takové informace, které jako nevyučená kuchařka nemohla vědět. Každý dotaz, který měla, jí lektoři rádi a ochotně zodpověděli. Nejinak tomu bylo i v praktické výuce. Když si s přípravou některého výrobku nevěděla rady, lektor, který právě výuku vedl, vždy ochotně znovu vysvětlil a předvedl. Přestože výuka probíhala především v odpoledních hodinách a také o víkendech v teplých měsících květnu a červnu, kdy při vaření stoupá teplota v kuchyni dosti vysoko, vládla v kuchyňkách příjemná atmosféra a lektoři se všem účastnicím plně věnovali. 
Ihned po absolvování kurzu složila Marie se všemi svými kolegyněmi úspěšně závěrečnou zkoušku a získala tak certifikát o absolvování kurzu. Protože má škola akreditaci na konání kurzu a závěrečné zkoušky „Příprava pokrmů studené kuchyně“, dohodla se Marie s několika dalšími účastnicemi, že absolvují i tuto dílčí zkoušku. 
Marie byla z kurzu nadšená i z jiného důvodu. Poznala nové kolegyně, se kterými si mohla vyměňovat zkušenosti nejen z oblasti vaření.
To, že obsah, provedení, prostředí a lektoři kurzu nadmíru splnili očekávání Marie dokauje i to, že se Marie následně přihlásila a již také úspěšně absolvovala další dva kurzy z oblasti gastronomie a potravin, které škola vedla.
Marie ví, že je potřeba se neustále vzdělávat a učit se novým věcem. Je to důležité nejen pro její nové podnikání, ale i pro ni samotnou. Také si plně uvědomuje, že kurzy mohla absolvovat díky projektům z Evropské unie. A absolvovat je zdarma bylo pro její začínající podnikání nemalou finanční pomocí.

Zdroj: UNIV3

Profese, kurzy, zkoušky:  Přípravy pokrmů studené kuchyně