30.01.2015

Průvodcovské služby zahraničním návštěvníkům poskytují v Praze až ze 40 procent nekvalifikovaní zahraniční průvodci. V turistickém ruchu jich působí na dva a půl tisíce. Na mezinárodním kongresu Světové federace turistických průvodců (WFTGA) v Praze to uvedl předseda Asociace průvodců ČR Stanislav Voleman.

Celkem v hlavním městě působí zhruba 6000 průvodců, ti nekvalifikovaní ze zahraničí tvoří menší část. Podle odhadů asociace se jedná o 30 až 40 procent průvodců, kteří se pohybují po Praze.

Cizinci neplatí daně

„Například naši ruštináři byli vytlačeni průvodci, kteří sem přijíždějí se skupinami z Ruska. Pohybuje se tady celá řada průvodců, kteří ani nemají podnikatelskou registraci, ani neodvádějí sociální a zdravotní pojištění,“ upozornil Voleman s tím, že existence tohoto šedého trhu vede k tomu, že stát přichází o peníze na daních.

Vymýšlejí si nesmysly

Podle asociace jsou návštěvníkům Česka často poskytovány průvodcovské služby nekvalifikovanými průvodci nebo řidiči. Ti bez hlubší znalosti dějin i českého jazyka si českou historii a tradice upravují tak, aby turisty pobavili, nebo jim sdělují chybné informace.

Průvodcem může být každý

Novelou živnostenského zákona byla průvodcovská činnost v roce 2008 přeřazena z živnosti vázané na živnost ohlašovací volnou. V důsledku toho ji bez splnění povinností daných zákonem může bez omezení a rizika postihu vykonávat víceméně každý.

Čeští průvodci v cizině pracovat nemohou

Kvůli tomu čeští kvalifikovaní průvodci, kteří přitom nemají možnost stejným způsobem volně pracovat v zahraničí, postupně přicházejí o práci. Asociace průvodců proto požaduje po vládě mimo jiné zavedení podmínky odborné způsobilosti pro výkon profese průvodců a jejich jednotné označení, aby byla umožněna efektivní kontrola.

Zdroj: novinky.cz/ČTK, 28.1.2015

Odkaz na kvalifikaci Průvodce cestovního ruchu