02.04.2015

Jen 39% lidí v Ústeckém kraji je spokojeno se svou prací. Změnu jim ulehčí nová kvalifikace

Malý plat, mizivá šance na povýšení a stereotyp. To jsou největší důvody, proč by 70% lidí z Ústeckého kraje okamžitě vyměnilo svou pozici i profesní obor. Často se ale bojí.

            „Polovina lidí má strach, že by v regionu nenašla jinou práci, 39% odrazuje dočasná ztráta příjmů a dvě pětiny si říkají, že pro jinou práci nemají kvalifikaci,“ vysvětlil Aleš Křížek z Národního ústavu pro vzdělávání.

Právě tyto problémy pomáhá překonat Národní soustava kvalifikací (NSK). Lidé díky ní mohou získat dodatečné vzdělání, které jim otevře dveře k povýšení, lepší práci nebo u nezaměstnaných zvýší šanci na přijetí.

            „Loni v Ústeckém kraji proběhlo 246 zkoušek podle standardůNSK. Největší zájem je o řidičské průkazy na náklaďák a autobus, svářečské průkazy, u žen o kurzy pro sociální pracovnice, kadeřnice, masérky a kosmetičky,“ vyjmenoval Jiří Pánek z krajské pobočky Úřadu práce v Ústí nad Labem.

Úřad provádí i vlastní rekvalifikace. Loni je absolvovaly tři tisíce lidí. Je o ně sice velký zájem, nastoupit do práce se pak ale některým lidempříliš nechce.„Čímdéle je člověk v evidenci, tím více ztrácí chuť nastoupit do pracovního procesu. Každý šestý uchazeč má nějakou pohledávku, exekuci, a kdyby pracoval, mzdu by mu stejně zabavili, jak uvažují tito lidé. Jiní nemají motivaci, protože je docela dobře živí sociální systém,“ dodal Pánek. Chuť pracovat má podle něj jen zhruba třetina ze všech uchazečů.

V únoru bylo v Ústeckém kraji 60 tisíc lidí bez práce. Volných míst byly jen 4 tisíce. Často ale v oborech vyžadujících odbornou kvalifikaci. Až 60% uchazečů má jen základní vzdělání. O rekvalifikaci mohou lidé žádat na úřadu práce i u zaměstnavatele. Zkouška podle pravidel Národní soustavy kvalifikací bývá podrobná a u náročnějších oborů může zabrat až tři dny. Kvalifikaci si lidé mohou doplnit i souběžně s prací ve svém volném čase. Nezaměstnaným náklady uhradí úřad práce, pokud absolvují kurz a úspěšně složí zkoušku.

Zdroj: Žatecký a lounský deník, 1.4.2015, I.Podešvová