15.06.2014

Na počátku působení společnosti Playmobil v Česku byl v roce 1996 malý provoz v Aši s šesti desítkami zaměstnanců. Uplynulo několik let a firma se řádně rozrostla. Aš jí přestala k dalšímu rozvoji stačit a tak postavila nové haly v chebské průmyslové zóně. Také počet lidí, kteří v ní našli práci, výrazně vzrostl až na současných zhruba 340 zaměstnanců.

Co zůstalo stejné, je výrobní program Playmobilu. Pro svou mateřskou společnost Geobra Brandstätter v německém Zindorfu kompletuje chebský závod plastové hračky.

            Jsou to především kolekce postaviček, které letos oslavují 40. výročí svého zrození, s charakteristickým sestřihem vlasů a tak trochu připomínající populární „igráčky“. Přestože Playmobil patří v průmyslové zóně k největším firmám, jeho expanze ještě není u konce a má se rozrůst o další haly. To by znamenalo rovněž další pracovní místa. Nejen o současnosti a budoucnosti společnosti jsme hovořili s její prokuristkou Martinou Wunderlichovou. Připomeňte čtenářům počátky společnosti Playmobil a její přesun z Aše do Chebu.

            Firma vznikla v roce 1996, když mateřská společnost Geobra Brandstätter hledala vhodné teritorium pro svůj další rozvoj mimo Německo. Vzhledem k dopravní dostupnosti a vzdálenosti necelých tří hodin jízdy od Zindorfu bylo Česko a Aš vcelku logickou volbou. Z původních pětadvaceti lidí se počet zaměstnanců rozrostl na dvojnásobek. V plánu byl další rozvoj společnosti, ovšem v Aši nebylo vhodné místo. Proto jsme využili chebskou průmyslovou zónu a na zhruba 30 000 metrech čtverečních tady v letech 2005 až 2006 vyrostly první haly. A krátce po zahájení provozu začala stavba další, která byla dokončena v roce 2007. Se stěhováním se do Chebu přemístila i většina lidí z Aše. Zařídili jsme pro ně autobus, který je vozí do práce a z práce. Vzhledem k tomu, že se počet zaměstnanců Playmobilu výrazně zvýšil, patrně už jeho zaměstnanci nejsou pouze z Aše.

            Momentálně zaměstnáváme lidi z celého regionu. Z Aše, Chebu, Mariánských Lázní. Dojíždějí dokonce ze Sokolova. Každý měsíc jim přispíváme 700 korun na dopravu. Převážně se jedná o ženy, které tvoří 90 procent zaměstnanců. Kromě stálých pracovníků bereme v hlavní sezoně, což jsou letní měsíce, kolem šesti desítek brigádníků. Jsou to především studenti, často i děti našich zaměstnanců. Zájem o místa v Playmobilu je poměrně velký, jsme stabilní společnost nabízející jistotu a v rámci daných možností i dobré pracovní podmínky.

Vzhledem k charakteru práce v Playmobilu, který je především montážní závod, asi nemůžeme hovořit o nějakých výrazně nadprůměrných mzdách. Jaké výhody tedy lidem nabízíte a čím se je snažíte udržet?

            Kromě již zmíněného příspěvku na dopravu je to pět dní dovolené navíc, důchodové připojištění do 450 korun měsíčně nebo takzvané třinácté platy. Na fluktuaci si nemůžeme stěžovat, kádr zaměstnanců je stabilizovaný. Zhruba čtvrtina lidí pamatuje začátky v Aši. Podmínky pro zaměstnance chceme dále zlepšovat. I proto jsme si nechali vypracovat genderový audit, z něhož vyplynula řada doporučení. Jsem ráda, že výsledky auditu byly pozitivní. Získali jsme rovněž český certifikát Národní soustava kvalifikací v práci.

            Spolupracujete například s městem, v němž sídlíte? Podporujete některé z akcí v regionu a pokud ano, jakým způsobem?

            S městem Cheb máme velmi dobré vztahy a podporujeme řadu akcí, které pořádá. Ale i akce organizované jinými subjekty. Za přínosnou spolupráci firmy s radnicí jsme byli v loňském roce oceněni v rámci kraje v anketě Město pro byznys. Zaměřujeme se především na podporu akcí určených pro děti, například formou cen pro účastníky. Vloni jsme poprvé uspořádali den otevřených dveří, který se setkal s velkým ohlasem. Zvali jsme k návštěvám školy a školky, k tomu se chceme opět vrátit. Spolupracujeme také se dvěma chráněnými dílnami, Soleou v Plané a Mravencem v Chebu. Pomáháme jim zajistit práci pro sedmdesát lidí.

            Jméno společnosti Playmobil je v regionu poměrně známé a stejně tak lidé většinou vědí, že tady vznikají hračky. Jaké konkrétně, na to už ale mnozí odpovědět nedokážou. Můžete prozradit, co tedy především brány závodu opouští?

            Hlavním produktem jsou adventní kalendáře v několika variantách. Jde o obdobu známých kalendářů, z nichž si děti vymačkávají čokolády. V našem případě jsou to ale hračky. Jednotlivé komponenty se do Chebu dovážejí z mateřského závodu v Německu a po zkompletování putují do skladů a poté zpátky do logistického centra v Dietenhofenu. Denně je vypraveno kolem dvanácti kamionů, týdně zkompletujeme kolem tří milionů sáčků s hračkami. Z centrálního skladu v Německu jsou hračky distribuovány v podstatě do celého světa. Asi nejdále na Nový Zéland. Přes polovinu produkce ovšem zůstává v Evropě, zejména v Německu a ve Francii. V případě produkce společnosti jako takové platí, že poptávka převyšuje naše kapacitní možnosti. Abychom pokryli požadavky vánočního trhu, připravujeme v podstatě zboží po celý rok.

            Objevují se produkty z Playmobilu také na tuzemském trhu?

            Není to ve velké míře, ale objevují. Hračky z Playmobilu nepatří k nejlevnějším, ceny sestav se pohybují mezi 500 až 5000 korun. I přesto jsou velmi dobře prodejné. Lidé chtějí čím dál častěji kvalitní věci i přesto, že za ně musí zaplatit více. Problémy s odbytem neměla společnost ani v době ekonomické recese, kdy řada firem z různých odvětví stagnovala, omezovala výrobu nebo dokonce propouštěla. Nám v té době pouze z roku na rok zůstal na stejné úrovni obrat. Ten se v posledních letech opět zvyšuje. V případě Chebu představoval v roce 2012 zhruba 130 milionů korun, vloni to bylo přes 147 milionů korun a letos je v plánu zhruba 170 milionů korun. Pokud jde o prodej naší produkce v tuzemsku, vždy v předvánočním čase ji nabízíme i v obchodě v chebském závodě, a to za zvýhodněné ceny.

Zmínila jste se o dalším rozvoji firmy v chebské průmyslové zóně. Můžete být konkrétnější?

            V první etapě půjde o skladovací prostory, protože už nyní nemáme kam dát, co je vyrobeno. Rozsah stavby nových hal bude záležet na tom, kolik peněz česká pobočka dostane od mateřské firmy v Německu. I ta významně investovala a také kvůli tomu došlo k posunutí termínu zahájení stavby. Příslušná povolení už máme k dispozici, odhaduji, že by se mohlo začít tak v příštím roce. Vedle současné budovy Playmobilu vzniknou postupně nové skladovací haly, manipulační hala a expedice, následně i administrativní budova. V budoucnu by měla být postavena také nová vstřikovna plastů pro rozšíření výroby v Chebu. Všechny etapy by se mohly realizovat v horizontu pěti až šesti let. Pak by tu teoreticky mohlo najít práci až pět set lidí.

            Chebský Playmobil je součástí velkého koncernu. Můžete nám o něm něco říci?Kromě německého Zindorfu jsou výrobní závody rovněž ve Španělsku a na Maltě. Další kapacitu nyní společnost získala v nedalekém Selbu. Výrobu zastřešuje rodinný podnik Geobra Brandstätter, který zaměstnává kolem 3700 lidí. V roce 2012 se pohyboval obrat firmy kolem 13,8 miliardy korun. Vloni se počítalo s nárůstem o pět procent.

 

Zdroj: Deník - Region Západní Čechy, 13.6.2014