11.08.2015

Pod pojmem „stereotypní práce“ si asi nic moc lákavého nepředstavíte. Trochu jinak je to s pojmem „rutinní znalost“ – ta se vlastně ve většině případů dost hodí. Průšvih je, když tak dlouho získáváte rutinní dovednosti, až si všimnete, že vám práce připadá strašlivě stereotypní. Řečeno v lidštině, že se v zaměstnání prostě hrozně nudíte. Co s tím?

Balanc mezi náročností a schopnostmi

Napovědět může teorie maďarského psychologa s téměř nevyslovitelným jménem Czikszentmihályi. Ten vytvořil koncept takzvaného „flow“. Znáte ten pocit, kdy se do nějaké činnosti zaberete natolik, že zapomínáte na čas? Vydržíte se hodiny soustředit, nevšimnete si, že na vás někdo mluví, neodbíháte na Facebook a po čase si s překvapením uvědomíte, že už je tma?

Flow

Zkrátka opak toho, když se nudíte. Tak to přesně je „flow“. Na toto téma bylo uděláno velké množství výzkumů. Vzešlo z nich, že stav „flow“ zažíváte tehdy, když se dostane do určité rovnováhy náročnost úkolu a vaše schopnosti. Nejlepší je, když je pro vás daný úkol tak trochu výzva. Ale přitom víte, že ji můžete zvládnout.

Zkomplikujte si život (šikovně)

Rutinní činnosti jsou nudné hlavně proto, protože v nich žádnou výzvu nevidíme. Když už jste něco dělali tisíckrát, nemůže vás nic překvapit. Někomu to vyhovuje. Většina lidí však v zásadě malé překážky překonává ráda.

Udělat se to dá různě:

  • Hlaste se k projektům a činnostem, které nemáte osahané. Když vám při rozdělování práce naskočí úvaha – „to dělat nemůžu, to dost dobře neumím“, chvilku se u ní zastavte a vyhodnoťte, jak je to doopravdy. Nové dovednosti se naučíte jen tak, že budete dělat neznámé věci. Samotné učení je dost dobrý cíl. Protože když člověk cítí, že se v něčem zlepšuje, čas mu líp utíká.
  • Řekněte v práci, že se chcete něco nového naučit. Je to velmi diplomatická varianta sdělení, že vás to tam už nebaví. Třeba se vám podaří rozšířit své kompetence nebo dokonce změnit pracovní místo.
  • Pokuste se zastavit i u toho, co znáte jako své boty. Dva roky to děláte stejně a funguje to, ale není možné to udělat líp? Pokud přesouváte polystyrenové desky po pásech, nejspíš moc prostoru pro raketovou vědu nenajdete, ale většinou se nějaká možnost najde. Vyplatí se investovat nějaký čas do rozšiřování obzorů, i když je to mimo pracovní dobu. Vrátí se to. I kdyby jen v podobě uvědomění, že tohle vás opravdu nezajímá a láká vás úplně jiný obor.
  • A pokud nic z toho není možné, vždycky si můžete zkomplikovat i práci, kterou právě děláte. Můžete zkoušet pracovat na čas. Nebo u toho vydržet celou dobu sedět rovně. Na druhou stranu, z některých činností prostě zázrak nevykouzlíte – a pokud se nerýsuje možnost nějakého řešení, stojí za to uvažovat o změně práce.
  • Narušte rutinu mimo práci

    Často to bývá tak, že se stereotypní prací dostaneme pocit stereotypního života. Každé ráno do té samé práce, každý večer tou samou tramvají domů, doma ten samý Facebook, ten samý byt, ten samý partner. Dny letí a splývají v jedinou šmouhu, protože neobsahují nic moc zajímavého.

    Někdy se stereotyp v práci ovlivňuje těžko. Ovlivněte tedy aspoň to, na co vliv určitě máte – co uděláte se svým volným časem. Zkoušejte nové věci. Zvolte jinou cestu do zaměstnání nebo jiný dopravní prostředek. Jděte na lekci tai-či. Naplánujte výlet na víkend. Změna k lepšímu v jedné oblasti života se často promítne i do těch dalších.

Zdroj: jobs.cz, Nela Wurmová

pokud by jste uvažovali o změně práce: