17.07.2015

Velí magazínu o úspěšných lidech a kromě jiného v něm upozorňuje, že žijeme v zemi, kde je spousta inspirativních, talentovaných a pracovitých lidí, kteří Česko posunují dopředu. Tu a tam otiskne i příběh prohry, která předznamenala kolosální úspěch. “Když máte vše pod kontrolou, jedete pravděpodobně příliš pomalu,” zní oblíbené motto Petra Šimůnka, šéfredaktora českého Forbesu. Co ho naučily jeho vlastní kariérní průšvihy?

Stojí za novou grafickou podobou Hospodářských novin. Dnes už jsou na ni čtenáři zvyklí, v době zavedení se ale příliš neujala a Petra Šimůnka stála riskantní změna místo. Jak ale sám říká: “Pokud se vám něco nepovedlo, nejste v tom sami a bude vám to k dobru.” Bez nedobrovolného opuštění teplého místečka šéfredaktora předních českých novin by nikdy nedostal příležitost postavit od nuly český Forbes – magazín, do kterého se chce spousta lidí dostat, jen malému zlomku se to ale nakonec povede.

“Když máte vše pod kontrolou, jedete pravděpodobně příliš pomalu.”

Na konferenci Restart kariéry Petr Šimůnek s nadhledem zhodnotil své vlastní životní lekce, kterého ho dovedly tam, kde dnes je:

1. Nebojte se změny práce

“Příští týden už nemusíte chodit,” zaslechl, když jej poprvé vyhodili z práce. Petr Šimůnek ale nedá na první vyhazov dopustit: “Uvědomíte si díky němu, že svět se nezboří. A to je zkušenost k nezaplacení.” hodnotí svůj “průšvih” zpětně.

2. Nezoufejte kvůli odmítnutí

Váš skvělý nápad už pravděpodobně měl někdo před vámi. To ale není důvod se jej vzdát. “Super, ale jsi už druhý”, dostal Šimůnek studenou sprchu, když v New Yorku žádal o licenci na vydávání české verze Forbes. V té době ještě neměl tušení, že jej předběhli současní vydavatelé, kteří se s ním později domluvili, že se stane šéfredaktorem.

3. Přeměňte průšvihy v životní lekce

“Forbes je úspěšný i díky mým kariérním průšvihům” hodnotí Šimůnek úspěch byznysového magazínu, jehož náklad každý měsíc stoupá. “Průšvihů se nebojte, většinou to dobře dopadne,” rekapituluje muž, kterého kariérní kotrmelce dovedly až na post, o němž mnoho lidí jen sní.

VIDEO

Zdroj: jobs.cz, Z.Mydlová

Najděte cestu k novým dovednostem a k nové práci: