03.11.2015

Julii Mrkvicové z Jihlavy bylo teprve patnáct let, právě dokončila základní školu a chystala se pokračovat ve studiu na stavební škole, když zjistila, že je těhotná. Narodila se jí dvojčata. "Chtěla jsem při rodičovské vystudovat hotelovou školu. Když mi však přestal chodit příspěvek, musela jsem studia zanechat a začít shánět zaměstnání," popisuje nelehkou situaci.

S dokončeným základním vzděláním však nebylo jednoduché najít místo. Proto se šla zaregistrovat na úřad práce. Tam jí sice zaměstnání nenabídli, ale řekli jí o projektu, který se zaměřuje na další vzdělávání dospělých a je zakončen kvalifikační zkouškou s certifikátem, který má u zaměstnavatelů stejnou váhu jako vysvědčení.

Julie si vybrala obor pohostinství: "Práce v gastronomii mě vždy zajímala a studium na hotelové škole mi už dalo nějaké základy. Postupně jsem absolvovala kurzy Příprava teplých pokrmů a Jednoduchá a složitá obsluha hostů." Každý kurz trval pět měsíců a účastníci se věnovali teorii pohostinství, obsluze hostů i přípravě pokrmů, následně si vše vyzkoušeli přímo v restauracích. Mnoho z nich takové nasazení nečekalo a v průběhu kurzu odstoupili. "Profesní zkoušky jsem absolvovala úspěšně a hned mě oslovil majitel jedné z restaurací, kam jsem chodila na praxi. Podepsala jsem s ním roční smlouvu a pracuji pro něj jako pomocná kuchařka," pochvaluje si Julie Mrkvicová.

Zdroj: idnes.cz