03.02.2015

Podle statistik inzertních novin ANNONCE a portálu ANNONCE.cz hledají lidé nejčastěji nové uplatnění v gastronomii, dopravě a logistice, administrativě a obchodu na pozicích kuchař, servírka, řidič a prodavačka. Poptávek je zhruba dvakrát více než nabídek. Podle aktuálních dat společnosti ANNONCE má o zaměstnání v těchto oborech zájem až 57 procent lidí.

„Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, každá čtvrtá lednová poptávka je právě z této oblasti. V zimních měsících se totiž mnoho sezónních pracovníků snaží najít práci třeba v rámci novoročního předsevzetí. Poohlížejí se především po dočasném uplatnění jako číšníci či pomocná síla, aby si přivydělali, než začne nová sezóna,“ vysvětluje Petr Langer, odborník ANNONCE na segment práce.

Více než 37 procent anončních nabídek souvisí s gastronomií. Zaměstnavatelé nabízejí větší počet míst i v obchodu či dopravě a logistice, které se podílejí na 12, respektive 11 procentech dalších pracovních nabídek.

Uchazečům o nová pracovní místa však situace na trhu práce moc nepřeje – podle dostupných statistik Úřadu práce ČR (ÚP ČR) se meziměsíčně navýšil počet nezaměstnaných o 0,4 procentního bodu, konkrétně na 7,5procenta. Kvůli tomu je na trhu značný převis poptávek, což dokládají i inzeráty v ANNONCI: poptávky tvoří téměř dvě třetiny pracovních inzerátů zadaných od nového roku.

„Jelikož některým lidem skončily závěrem roku termínované pracovní smlouvy, předpokládáme, že bude nezaměstnanost ještě mírně růst, čímž se zvýší i poptávka po práci. Čísla se ale rozhodně nedostanou na loňské hodnoty. S rozjezdem sezónních prací se situace na trhu práce začne opět zlepšovat,“ říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR. „V aktuálních anoncích jsme opravdu zaznamenali větší rozdíl mezi meziměsíčním nárůstem poptávek na úkor nabídek, konkrétně ve výši 11 procent,“ potvrzuje její slova Langer.

O které pozice je tedy aktuálně největší zájem? Podle informací ANNONCE mají největší šanci na uplatnění kuchaři, pizzaři a číšníci či servírky. Zaměstnavatelé stojí také o pomocnou sílu do kuchyně. „Práce je i pro prodavačky či řidiče. Ovšem zatímco zaměstnavatelé hledají častěji šoféry kamionů, uchazeči o práci by raději využili svůj řidičský průkaz skupiny B,“ zmiňuje drobný rozdíl v preferencích Langer.

V Praze vede gastronomie, v Ústeckém kraji dělnické a řemeslné práce Poptávka po práci se liší i podle regionů. V Praze jako kraji s nejmenší nezaměstnaností hledají Češi práci přes inzerát v ANNONCI především v gastronomii, dopravě a logistice, obchodu či administrativě. „Praha je však z hlediska tuzemského pracovního trhu atypickým místem. Díky existenci poboček řady nadnárodních společností v ní lidé najdou širší uplatnění, sezónnost tak v hlavním městě nehraje téměř žádnou roli,“ vysvětluje mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Odlišné preference uchazečů o práci se tak dají vysledovat například v Ústeckém kraji, který patří dle aktuálních dat ÚP ČR mezi místa s největší nezaměstnaností v tuzemsku. Podle inzerátů v ANNONCI v něm mají lidé zájem především o dělnické profese a řemeslné práce, až poté o místa řidičů či pracovníků v restauračním zařízení.

„Sever patří mezi tradiční průmyslové oblasti, podobně jako třeba Ostravsko, což je ovšem také důvod nejvyšší nezaměstnanosti v těchto regionech. Řada velkých zaměstnavatelů, jakým na Ústecku bývaly textilní továrny, už totiž neexistuje. S tím však tamější školský systém třeba před dvaceti lety úplně nepočítal,“ poukazuje na rozdíl Petr Langer z ANNONCE.

Češi by proto neměli s hledáním nového místa zahálet, situace se na trhu práce pravděpodobně zlepší až s návratem sezónních prací. A že je dobré si začít hledat nové místo hned, potvrzuje i čas první letošní pracovní poptávky v ANNONCI: 1. ledna 1:44 ráno. „Z inzerátů je vidět, že novoroční předsevzetí některých Čechů souviselo s prací. Hned na Nový rok se například jedna mladá rodina rozhodla přestěhovat za jakoukoliv prací kamkoliv, kde jim zároveň nabídnou i bydlení. Snad jim inzerát ve všech směrech pomůže,“ přeje si závěrem Langer.
Zdroj: personalista.com