24.11.2015

Máte představu, které profese „přežijí“ příští desetiletí? A která nová povolání by mohla nahradit ta, jež naopak zmizí? Jak podotýká web fastcompany, s rychlými technologickými změnami, jako je robotika, 3D tisk nebo sdílená ekonomika, je jasné jediné – současné trendy nemusejí o budoucích profesích nic vypovídat.

„V minulých dvou stech letech jsme viděli na globálním pracovním trhu dvě významné změny,“ říká Graeme Codrington ze společnosti TomorrowTodayGlobal.

„Nejdřív se zautomatizovalo zemědělství a potom výroba. Dnes stroje sahají po sektoru služeb a společnosti se začnou v příští dekádě zbavovat svých úředníků,“ předpovídá a dodává, že některé dnes žádané profese budou minulostí už v roce 2025. „Historie nás ale učí, že kdykoli trh práce některá pracovní místa zničí, vytvoří místo nich jiná,“ uklidňuje vzápětí.

Tady jsou tedy odhady profesí, jejichž nositelé budou možná za deset let na roztrhání:

  • Brand poradce

„V naší firmě předpokládáme, že 25 % dnešních zaměstnanců bude v budoucnosti pracovat na volné noze a firmy si je budou najímat na konkrétní projekty,“ tvrdí Codrington. Pomalu se to projevuje už teď, kdy stále více společností zadává zakázky externistům, než aby udržovaly velké týmy stálých zaměstnanců.

Současná poptávková ekonomie (tzv. on-demand economy) je zatím oblíbená v tvůrčích odvětvích nebo v okrajových profesích, které souvisejí s osobními službami, ale brzy si takto budete moci najmout skoro kohokoli, kdo nemusí být v práci fyzicky každý den.

Důsledek? Lidé na volné noze se budou potřebovat odlišit jeden od druhého a vítán bude kdokoli, kdo jim s tím pomůže – naučí je, jak si vybudovat vlastní značku, zvládnout sebepropagaci, marketing, ale i sebeřízení nebo vzdělávání. Poradci a kouči, kteří tohle nabídnou, nebudou mít podle Codringtona o práci nouzi.

  • Profesionální teambuilder

Tohle povolání úzce souvisí s předchozím – najatí lidé na volné noze totiž budou muset často (byť krátkodobě) tvořit funkční týmy. A bude potřeba někoho, kdo je zvládne dát rychle dohromady.

„Je to hollywoodský model přenesený do normální práce,“ vysvětluje Joe Tankersley ze společnosti Unique Visions. Hollywoodská studia si totiž nenajímají na natáčení filmu jednotlivé filmové profese. Místo toho vyberou režiséra, aby shromáždil nejvhodnější tým, a ten berou jako celek. A tak by se mohly v budoucnu chovat i firmy.

  • Profesor na volné noze

Tankersley taky věří, že za deset let vzroste poptávka po učitelích na volné noze. S tím, jak poroste nabídka online kurzů i množství alternativních univerzit. „V roce 2025 budete k otevření univerzity potřebovat jen marketingový plán, výukové materiály a funkční způsob výuky online,“ říká Tankersley.

  • Městský zemědělec

„Městské zemědělství se stane malou, ale důležitou částí potravního řetězce,“ předpovídá Tankersley. Díky tomu podle něj poroste i počet malých městských pěstitelů. Návrat lokálního zemědělství předpovídá i proto, že si lidé stále více uvědomují, jak moc masové zemědělství zatěžuje životní prostředí.

Rozvoj městského pěstování taky souvisí s přesunem většiny lidí do měst. WHO odhaduje, že do roku 2017 bude ve městech žít většina obyvatelstva, a to i v rozvojových zemích.

  • Plánovač konce života

Obdoba kněze pro poslední pomazání? „Stárnou silné poválečné ročníky a ty změní podobu poslední fáze života, stejně jako změnily jeho ostatní části,“ vysvětluje Tankersley. „Nové pracovní příležitosti budou zahrnovat třeba plánovače pohřbu, protože pohřbů bude za chvíli víc než svateb, a možná i průvodce eutanazií, pro kterou se bude postupně rozhodovat stále víc lidí.“ WHO odhaduje, že do roku 2025 bude 63 procent světové populace starší 50 let – a nebude málo stoletých.

  • Specialista na dálkovou medicínu

Ani tahle profese není překvapivá. Stárnutí populace si vyžádá nástup virtuálních zdravotních specialistů, kteří budou navrhovat přístroje a systémy schopné správně diagnostikovat některé zdravotní problémy pacientů na dálku nebo virtuálně. To by mělo ulevit praktickým lékařům, kteří se budou moci starat o pacienty s vážnějšími zdravotními problémy. Codrington odhaduje, že mezi nejlépe placené specialisty tohoto oboru budou patřit zaměstnanci Applu.

„Aplikace Health (Zdraví) v jejich iOS 8 a integrace nespočtu zdravotních aplikací do Apple Watch ukazuje, že Apple se na tuhle oblast soustředí a do roku 2025 bude pravděpodobně vedoucí světovou společností v oblasti virtuální a proaktivní zdravotní péče,“ předpovídá.

  • Neurotechnolog

Zní to jako sci-fi, ale neurotechnologie čeká v příští dekádě velký rozvoj. Robotická protéza Luka Skywalkera, digitální telepatie, dokonce i přenášení lidské paměti do počítače, to všechno nás prý čeká. A tato technologie taky vytvoří žádané profese.

„Zkoumání našeho mozku postupuje rychleji než jakékoliv jiné vědecké odvětví a do roku 2025 budeme vědět o našem mozku mnohem víc než teď,“ líčí Codrington. Mezi profese budoucnosti soustředěné na neurovědu mají patřit třeba mozkoví chirurgové, implantační technici, neurorobotičtí inženýři navrhující samočinné stroje řízené myšlením nebo profese spojené s prováděním a výkladem magnetické rezonance v reálném čase.

  • Údržbář chytrého domova

Internet věcí – tedy nejrůznější vychytávky, které váš domov přetvoří v superchytrou domácnost – má v roce 2020 tvořit trh v hodnotě 19 bilionů dolarů a lze očekávat, že vytvoří nová pracovní místa nejen pro inženýry, ale také technicky zdatné údržbáře nebo lidi, kteří budou součásti chytrého domova instalovat.

  • Designér virtuální reality

Internet věcí ještě jednou – tohle odvětví totiž přinese virtuální realitu do našich domovů i na pracoviště daleko víc než dnes. Kanceláře budou zbytečné – z domu navážete kontakt s kolegy stejně kvalitně, jako byste byli v téže místnosti. A domácí zábava bude mnohem sofistikovanější než současné televize nebo PlayStation4. Stejně jako dnes bereme za samozřejmost iPhony a internet, tak budeme brát v roce 2025 virtuální realitu – a ten, kdo bude schopen ji stvořit nejlíp, vyhraje.

  • Sexuální kouč

John Danaher z Právnické fakulty Irské národní univerzity – Galway (NUI Galway´s School of Law) věří, že robotizace postupně vytlačí velkou část populace ze zaměstnání, protože roboti jsou přesnější, levnější, nejsou nemocní a nemusejí odpočívat. Nicméně sex patří do oblastí, kde stroje stále nebudou schopny vystřídat člověka. Spousta lidí se prý tedy přesune do profesí souvisejících s erotikou.

„Většina lidí bude stále dávat přednost sexu s člověkem před nástrojem, což může mít zajímavé důsledky pro sexuální průmysl, který existoval vždycky, legálně nebo ne,“ tvrdí Danaher. Lze ovšem očekávat, že roboti, přístroje a virtuální realita zasáhnou i sex. A pak vznikne poptávka po sexuálních koučích, kteří budou trénovat sexuální pracovníky, aby obstáli vůči virtuální konkurenci.

A které profese by do 10 let mohly zmizet?

  • Frontový vojenský personál. Nahradí ho taky roboti: v robotizaci armády jsou zatím nejdál USA, ale příliš pozadu nejsou ani Čína, Rusko a Izrael a všichni nahradí bojové jednotky roboty, drony a dalšími stroji pro mechanický boj. Války budou na dálkové ovládání. Armády pak ale budou potřebovat operátory dronů, návrháře robotů nebo kyberválečné experty.
  • Bankéře a manažery pro privátní klientelu nahradí algoritmy. Finanční průmysl už jsme připravili o nejikoničtější profesi – burzovní makléře – a spoustu dalších taky brzy zrušíme. Cenné papíry, měny i komodity se obchodují komplexními superrychlými algoritmy. Další skupina finančních odborníků odsouzená k zapomnění jsou privátní bankéři a manažeři pro zámožnou klientelu. Hlavní náplní jejich práce je finanční arbitráž – vědí, kde pro vás najít peníze nebo zajistit výnos z vašich peněz. Jakmile tohle budou umět stroje, velmi rychle se s těmito profesemi rozloučíme, odhaduje Codrington.
  • A to samé se stane údajně i právníkům, účetním, pojišťovákům a inženýrům… Každou profesi, která primárně nakládá s informacemi, vystřídají algoritmy a umělá inteligence, prorokuje Codrington.

Zdroj:  forbes.cz

Kde začít ?