19.08.2015

Rekvalifikační kurzy navštěvují lidé všech věkových kategorií a je o ně velký zájem. Novinkou, která se stala velmi žádanou, jsou profesní kvalifikace (složení kvalifikační zkoušky před komisařem). Využívají je lidé, kteří mají praxi v určité oblasti, ale chybí jim požadované vzdělání.

To se týká především gastronomie, kde lidé pracují řadu let jako kuchaři či číšníci bez předchozího vzdělání v tomto oboru. Absolvování profesní kvalifikace jim umožní získat výuční list, potažmo živnostenské oprávnění.

Strážného už nemůže dělat každý

 U mužů se rekvalifikační kurzy v posledních letech příliš nemění. Vedou kurzy svářečů, obsluhy CNC strojů a řidičů vysokozdvižných vozíků. „Přibyl zájem o kurz strážného, který je ale navštěvovaný z důvodu změny legislativy. Ta oproti minulosti, kdy pozici strážného mohl vykonávat kdokoli bez praxe či specifických znalostí, nově vyžaduje osvědčení,“ vysvětluje Vladislava Hráčková z brněnské kanceláře personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Muži si také mohou udělat zkoušky na řidiče kamiónů, kteří v Česku v posledních letech chybějí. Na tyto kurzy se hlásí většinou uchazeči ve věku do 40 let.

            Takový kurz vyjde v autoškole na 40 až 50 tisíc korun, v rámci rekvalifikace ho však lidé získají zdarma.

 

Ženy preferují účetnictví a podnikání

 Ženy zase navštěvují kurzy mzdového účetnictví a základů podnikání. „Neméně žádané jsou i kurzy sociálního pracovníka, na které se hlásí i muži,“ dodává Vladislava Hráčková.

            V minulosti měly ženy největší zájem o rekvalifikační kurzy v oblasti kosmetiky a kadeřnictví. Tento trend stále přetrvává, v praxi jim ovšem chybí uplatnění. Úřady práce proto tyto kurzy nabízejí jen po pečlivém zvážení komise, jež posuzuje každou žádost s ohledem na možné uplatnění.

 

Důvod: zdravotní stav či stěhování

 Rekvalifikace je vhodná pro každého, kdo chce zvýšit své šance na trhu práce. Účastníci kurzů si mohou prohloubit své znalosti či získat zcela novou kvalifikaci. Nejčastějšími důvody pro změnu práce bývají zdravotní důvody nebo stěhování, kdy původní profese nemá v nové lokalitě uplatnění. Lidé přicházejí také proto, že po nich zaměstnavatel požaduje zvýšení či rozšíření znalostí.

 

Hrozba ztráty zaměstnání

 Rekvalifikační kurz mohou absolvovat jak nezaměstnaní, tak i lidé v pracovním poměru. „U nich to ale je možné jen v případech, kdy jim hrozí ztráta zaměstnání. Člověk, kterému zaměstnavatel oznámí, že jej bez daných znalostí nemůže dále zaměstnávat, má možnost jít na úřad práce, kde rozhodnou, jakou má šanci najít jiné vhodné zaměstnání a zda je rekvalifikace vhodná nebo dokonce nutná,“ vysvětluje Vladislava Hráčková.

 

Zdroj: Právo

Profese - kurzy - zkoušky: