12.03.2014

Málokdo zůstane celý život u jediného zaměstnání. V době, která žádá průběžné doplňování vědomostí a také schopnost přizpůsobit se požadavkům trhu, jsou rekvalifikace nezbytností.

Loni se rozhodlo změnit profesi 22 355 lidí, kteří absolvovali profesní kvalifikační zkoušku. Je to o třetinu víc než před dvěma roky. I přesto jde jen o 4,5 procenta lidí, kteří byli ke konci roku 2013 bez práce a aktivně ji hledali. Největší zájem je o razítko, díky němuž se může člověk ucházet o post strážného, sportovního maséra a pomocné síly v kuchyni. Rekvalifikací na strážného celkově už prošlo 77 tisíc osob. Informoval o tom Národní ústav vzdělávání.

            „Neustále pracujeme na rozšíření nabídky profesí, z nichž lze zkoušku složit a získat celostátně platné osvědčení. Díky kontaktu se zástupci zaměstnavatelů jsou tak profesní zkoušky v souladu s tím, co firmy od uchazečů opravdu očekávají, říká Ivo Jupa, hlavní manažer projektu NSK2.

            Například v oboru IT chybí 20 000 pracovníků, což vedlo ke schválení kvalifikace programátor a návrhář softwaru. Zatímco před dvěma lety existovalo 366 schválených profesních kvalifikací, loni se jejich počet zastavil na 572.

            Mezi nově schválené patří třeba pracovní potápěč, vinař či instruktor jógy. O pětinu také narostl počet autorizovaných osob, které mají oprávnění zkoušet uchazeče o nový kvalifikační doklad. Letos se bude složení profesí, o něž je největší zájem, asi opět měnit. Podle odborníků bude velká poptávka po absolventech kurzů v oblasti zdravotnictví a ošetřovatelství.

Zdroj:  Pražský deník a ostatní deníky regionu Střední Čechy, 12.3.2014