04.08.2015

Provozovatelé restaurací složitě hledají síly do kuchyně. Časově i fyzicky náročnou práci nemůže dělat každý

O dobrého kuchaře je nouze, shodují se majitelé oslovených restaurací ve Zlíně a Kroměříži. Nejdůležitější je podle nich vztah k vaření a ve většině případů také kvalifikace. Pracovní úřad evidoval ve Zlínském kraji na konci minulého měsíce bezmála sto padesát volných pracovních míst pro kuchaře, osmadvacet přímo v okrese Kroměříž. Oproti loňské poptávce se jedná o více než padesátiprocentní nárůst.

Už tři měsíce hledá kuchaře i Zuzana Baťová, majitelka zlínské Hospůdky U Kovárny.

            „Po patnácti letech nám odchází dva kuchaři a za tři měsíce hledání jsme našli jen jednoho,“ podělila se o své zkušenosti s hledáním personálu. U dobrého kuchaře si váží především spolehlivosti, dochvilnosti a chuti do práce.

 

Musí být poctivý

 „Všechno se dá naučit. Klidně bychom zaměstnali i kuchaře po škole, který nemá praxi,“ pokračovala. Inzeráty podávala na internetu, v novinách a samozřejmě také na úřadu práce. „Díky online inzerci si s námi domluvili schůzku tři lidé. Dostavil se ale pouze jeden,“ dodala. Důležité je pro ni, aby měl uchazeč o práci zájem a sledoval trendy v oboru. Na tom, jak je těžké najít dobrého kuchaře a kvalitní personál celkově, se shodli i další provozní restaurací a také hotelů z regionu. „Důležitější než praxe je chuť pracovat,“ podotkl Filip Janda, majitel kroměřížské restaurace Radniční sklípek. Většina provozovatelů restaurací hledá ale kuchaře s řádnou praxí. „Kuchař je profese velmi kvalifikovaná a takových lidí není na pracovním trhu mnoho,“ okomentoval ředitel hotelu Baltaci Atrium Lukáš Žaludek.

 

Najít kuchaře? Nadlidský úkol

Získat kvalifikaci je možné na úřadu práce.

            „V současné době existují tři profesní kvalifikace vedoucí k získání úplné kvalifikace kuchař, a to příprava minutek, příprava pokrmů studené kuchyně a příprava teplých pokrmů,“ uvedla Miriam Majdyšová, ředitelka krajské pobočky úřadu práce ve Zlíně. V poslední době se o rekvalifikaci v Kroměříži v oboru kuchař pokusila pouze jedna osoba, která kurz také úspěšně dokončila. Podle Majdyšové se jedná o náročnou zkoušku, kurzy dokončují zájemci zkouškou před autorizovanou osobou.

            „Po absolvování úplné profesní kvalifikace mají uchazeči možnost přihlásit se a absolvovat závěrečnou zkoušku v daném oboru a získat výuční list,“ vysvětlila.

Jako jeden z hlavních důvodů nedostatečného množství kvalitního personálu vidí provozovatelé restaurací rozdíly mezi výdělky v Kroměříži a většími městy, zejména pak Prahou. Vregionu se podle dat Úřadu práce pohybuje průměrná mzda kuchaře kolem čtrnácti tisíc korun, minimální nabídka je devět tisíc dvě stě korun, nejvyšší pak třicet tisíc korun. Nabídka volných pracovních míst kopíruje začátek a konec sezony.

Kvalitního kuchaře někteří provozní získávají i vyhledáním nespokojeného zaměstnance odjinud.

            „I kuchařům se musí vytvořit takové prostředí, aby chtěli zůstat,“ řekl Žaludek. „Dobrý kuchař už ve většině případů práci má,“ dodal Janda.

 

O práci v kuchyni

Co restauratéři po adeptech požadují a co naopak nabízí? Vyučení či praxe v oboru jsou nutností Znalost vaření specifických jídel je velkou výhodou (vegetariánská či zahraniční) Nezbytná chuť k práci, spolehlivost a dochvilnost

Zdroj: Kroměřížský deník, Jana Stupková

Kuchař - profese, kurzy, zkoušky