20.02.2015

Sehnat práci na malém městě, kde žije několik tisíc lidí, a navíc po několikaleté mateřské dovolené, je pro ženy mnohdy téměř nemožné. Matka dvou dětí Miroslava Brožová z Nepomuku u Plzně se rozhodla, že místo shánění práce rozjede vlastní podnik, a založila volnočasové centrum Fénix, které pomáhá i dalším rodičům.

„Paní Mirku Brožovou jsem potkala úplně náhodou, popovídaly jsme si u kávy a už jsem tady,“ směje se paní Vladěna Halířová z Plzně, která bude v centru Fénix vést kurzy tance pro dívky. Dům byl ještě před dvěma lety prázdný, a Miroslava Brožová tak začala středisko budovat doslova na zelené louce. Dnes je tu pět učeben a zrcadlový sál. „V Plzni jsem sedm let vedla vzdělávací středisko, ale když jsem se přestěhovala na vesnici a zjistila jsem, že tady nic podobného není, domnívala jsem se, že jediným řešením je dojíždět do Plzně, což se radikálně změnilo, když jsem podruhé porodila. Zjistila jsem, že s dětmi nikam dojíždět nebudu a nezbývá než takové středisko vybudovat v Nepomuku,“ vzpomíná Brožová. 

Jak sama říká, byla to z nouze ctnost. „Nejdříve jsem svoji Báru vozila na gymnastiku do Plzně, což se mi rychle zajídalo, a proto jsem začala jednat s městem Nepomuk a podařilo se. Teď nemusím děti vozit ani do Plzně, ani do Blovic, ani nikam jinam a ostatní maminky jsou na tom stejně,“ pochvaluje si. 

A nejen maminky, ale i otcové. „Je krásné, že se tady něco děje. Jsem tady úplně poprvé a ještě jsem nepomucká náplava,“ říká pan Jiří, který přihlásil na jeden z kurzů svou dceru. 

Nájem za korunu 

„Kdybych si měla představit, že kromě platů dvou žen, které jsme tady jako zaměstnankyně, a reklamy a pomůcek ještě vydělávám na elektriku, odpady a nájem, nešlo by to. Centrum by se neuživilo. Díky tomu, že nám město Nepomuk dalo nájem za korunu a platí služby, můžeme fungovat a vydělávat ‚pouze‘ na svoje platy, propagaci a pomůcky,“ uzavírá Miroslava Brožová. 

Za dva roky se jí podařilo v Nepomuku vymyslet 50 kroužků, které navštěvuje dohromady 300 dětí a dospělých. 

Zdroj: Český rozhlas, 13.2.2015