02.04.2015

Personalisté berou mnohdy osvědčení jako záruku kvality uchazeče o zaměstnání

S nedostatkem technicky vzdělaných zaměstnanců se potýká řada firem na Českobudějovicku. I proto vítají iniciativu Národní soustavy kvalifikací (NSK), která lidem umožňuje takové kvalifikace získat. „Uchazeči s osvědčením o profesní kvalifikaci pro nás představují prověřenou a dobře kvalifikovanou pracovní sílu,“ zdůrazňuje asistentka ředitele společnosti Řempo CB Jaroslava Dohnalová.

            Natom, že držitelé certifikátů umí přesně to, co firmy potřebují, se zasloužili sami zaměstnavatelé. „Ti definují, co je třeba umět a jak to ověřit,“ vysvětluje Aleš Křížek z Národního ústavu pro vzdělávání a dodává, že autorizované osoby u zkoušek uchazeče prověřují z kompletního spektra požadovaných dovedností.

            A toho si cení i vedoucí sekce lidských zdrojů společnosti Jihostroj Ilona Walnerová: „Vím, že standardy profesních kvalifikací přesně odpovídají požadavkům. Osvědčení o kvalifikaci akceptujeme při výběrových řízeních.“

            „Certifikát je pro nás záruka, že člověk opravdu umí, co vyžadujeme, a zjednoduší se tak jeho adaptační proces,“ doplňuje personální ředitelka Motoru Jikov Věra Vrchotová. Výhodou systému je podle ní i fakt, že jej mohou využít i současní zaměstnanci bez adekvátní kvalifikace. „Mezi laickou veřejností ale zatím chybí povědomí o NSK, pro uplatnění na trhu práce je to přitom ta nejlepší a nejrychlejší cesta,“ je přesvědčena.

 ***

Absolventka: „Živila jsem se jako elektrotechnik, pak jsem se dostala k práci poradce pro pozůstalé v prachatickém hospici. Pro tu mi ale chyběla kvalifikace a hospic tak ani nemohl mé služby klientům oficiálně nabízet. Přes NSK jsem se dopídila potřebného vzdělání a po složení náročné zkoušky mohu leccos uplatnit v praxi.“

Magda Kümmelová, Č. Budějovice

Zdroj: Českobudějovický deník, 2.4.2015, H.Svítilová