25.03.2015

Údajně přes 60 procent obyvatel Královéhradeckého kraje není spokojeno se svým zaměstnáním. Pomoci ke zlepšení mají rekvalifikace.

Jste spokojeni s tím, co děláte? Pokud jste odpověděli, že ne, vítejte ve většinové skupině obyvatel Královéhradeckého kraje. V regionu je prý spokojeno se svým zaměstnáním jen něco přes jednu třetinu obyvatel.

            Ostatní by práci z různých důvodů rádi změnili. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala udělat Národní soustava kvalifikací, jež uchazečům o práci, ale i zaměstnancům pomáhá rozšiřovat si pracovní kvalifikaci a získat tak lepší zaměstnání ve svém, ale i novém oboru.

            Takovým kurzem prošel i Radovan Šejvl z Hradce Králové, který má povolání řidič kamionu. Jistou práci však má jen přes léto a chtěl si zajistit obživu i v zimních měsících. „Napadlo mě, že bych si přes zimu mohl u nás doma otevřít hospodu se vším všudy,“ popisuje Šejvl. Absolvoval proto několik kurzů na hradeckém odborném učilišti a poté složil kvalifikační zkoušky potřebné pro práci v pohostinství. „Ještě tu zimu jsem si hospodu otevřel, pamatuji si, jak moc jsem se na to těšil,“ říká hradecký hospodský.

            V Královéhradeckém kraji je se svým současným zaměstnáním spokojeno jen 39 procent oslovených lidí, 35 procent je nespokojeno s finančním ohodnocením, 28 procentům vadí malé vyhlídky kariérního vzestupu a pro 16 procent nespokojených je problémem monotónnost pracovní náplně.

            Zajímavostí také je, že ne každý pracuje v oboru, kterému se vyučil nebo ho vystudoval. Ve svém oboru se totiž pohybuje jen 32 procent obyvatel kraje, 48 procent je zaměstnáno v úplně jiné oblasti a zbytek v příbuzném oboru.

Velký problém? Nekvalifikace Úřad práce v kraji v současné době nabízí kolem tří tisíc volných pracovních míst. U nich je však háček v nedostatečné kvalifikaci uchazečů o zaměstnání, kvůli nimž je firmy odmítají. „Existuje velká skupina lidí, kteří jsou sice vyučení v některém oboru, avšak výuční list získali už před dlouhou dobou a za ten čas se všechno stihlo hodně změnit, takže zaměstnavatelé takové lidi berou už jako nekvalifikovanou sílu,“ upozorňuje ředitel krajského úřadu práce Martin Horák a dodává, že je značný převis nekvalifikovaných uchazečů nad nabídkou volných míst.

            Právě takovým lidem mají pomoci rekvalifikace, které přes úřady práce nabízí Národní soustava kvalifikací a jež uznává i řada firem v regionu. „Národní soustavu kvalifikací aktuálně využíváme při náboru nových zaměstnanců a také při revidování firemního katalogu prací,“ potvrzuje Svatava Hojná, vedoucí personálního oddělení společnosti Strojtex ze Dvora Králové nad Labem. Soustavu ve své praxi používá v celé republice přes tisícovku firem. V Královéhradeckém kraji pracuje nejvíce lidí, tedy 79 tisíc, ve zpracovatelském průmyslu, přes 30 tisíc jich je zaměstnaných ve velko– a maloobchodě a necelých 20 tisíc ve zdravotní a sociální péči. Nejmenší problémy s uplatněním mají řemeslníci a opraváři, relativně snadno si práci hledají i pracovníci ve službách a prodeji a také specialisté v nejrůznějších oborech.

            Ke konci loňského roku připadalo na jedno volné pracovní místo 8,6 uchazeče, podle ředitele Horáka je to příznivý stav. „Vývoj v posledním roce ve srovnání se zbytkem České republiky bych si dovolil označit jako téměř impozantní,“ kvituje pokles nezaměstnanosti ve svém regionu.

            Rekvalifikace v rámci Národní soustavy nabízí v Královéhradeckém kraji 22 osob pořádajících kurzy v různých oborech, například topenář, výrobce jemného pečiva, montér ocelových konstrukcí, strážný, klempíř, zedník a další. Více informací k rekvalifikacím jsou k sehnání na místním pracovním úřadě či na www.narodnikvalifikace. cz.

Zdroj: Mladá fronta DNES - Hradecký kraj, M.Rambousková