27.09.2013

První dvě uchazečky získaly v Síti mateřských center o.s. osvědčení o vykonání zkoušky profesní kvalifikace Chůva do zahájení povinné školní docházky. Další se o její složení mohou ucházet 24. 10. 2013.

Síť MC získala autorizaci MPSV pro profesní  kvalifikaci Chůva pro děti do zahájení školní docházky (kód: 69-017-M) a je oprávněna provádět zkoušky v tomto oboru. Po novelizaci zákona složení zkoušky profesní kvalifikace opravňuje k získání vázané živnosti „Péče o dítě do 3 let věku v denním režimu“ (dle zákona č. 179/2006 Sb.). Kvalifikovaných osob mohou též využívat například mateřská centra či soukromé mateřské školy pro odbornou péči o děti.

 „Snad se mi podaří zkoušku složit dnes, od října bych mohla dokonce čerpat dotaci na nově otevřené místo pro matky s dětmi,“ doufala před zahájením ústní části zkoušky jedna z uchazeček.

 Rozsah a přísnost zkoušky vysvětluje koordinátorka profesní kvalifikace Jiřina Chlebovská: „Zkouška probíhá dle hodnoticích standardů daných Národní soustavou kvalifikací, jejich dodržování kontroluje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Testovány jsou především praktické schopnosti a dovednosti. Zájemcům a zájemkyním můžeme zapůjčit studijní materiál.“

 „V Síti mateřských center se snažíme přispět k rozšiřování kvalitní péče o malé děti, a tak cítíme velkou zodpovědnost. Na druhou stranu chceme motivovat každého, kdo má chuť a zkušenosti nabízet služby péče o děti, pomůže tak mnoha rodičům, kteří práci nutně potřebují, i sám sobě,“ doplňuje prezidentka Sítě mateřských center Rut Kolínská.

 Pro zájemce a zájemkyně o zkoušku profesní kvalifikace připravuje Síť mateřských center šestihodinový přípravný seminář zaměřený především na zdravotní oblast s nácvikem první pomoci u dětí, konzultovány boudou ale i ostatní části hodnoticího standardu tak, aby uchazečky věděly, na co se mají zaměřit a kde mohou potřebné informace dohledat.

 

 Zdroj: personalista.com, J.Míka