21.07.2015

Zdá se, že máme všechno – skvělý nápad, kompetentní spolupracovníky, dostatečný kapitál – a přece se ne a ne hnout z místa? Novoroční předsevzetí už si raději ani nepíšeme, protože by skončila, ostatně jako minulý rok, zmuchlaná na dně odpadkového koše? Žádné datum ani nový nápad totiž nejsou životním zlomem, po kterém už se nám bude vždycky jen dařit. Ta opravdová změna musí vycházet z nás. Musí se odehrát v naší hlavě. Tak se teď pohodlně posaďte a pojďte se se mnou zbavit chyb, které nám brání uspět.

1. Multitasking aneb Vlk v rouše beránčím

Píše se to všude – každý úspěšný podnikatel, student, i maminka na mateřské musí zvládat multitasking. Dělat více úkolů najednou je v dnešní uspěchané době naprosto nepostradatelná dovednost, bez které nemáme šanci na přežití. Chyba! Vážně si myslíte, že kolegu opravdu vnímáte, když přitom pročítáte emaily? Náš mozek má jen omezenou kapacitu, a tím, že ji rozdělíme mezi více činností, nedocílíme ani lepších, ani rychlejších výsledků. Právě naopak. Naše práce bude neúplná, z meetingu si toho odneseme polovinu a snad ani nechci domýšlet následky multitaskingu za volantem. Jestli mi nevěříte, vezměte si k ruce stopky a schválně si to změřte. Jak dlouho vám budou trvat dva úkoly samostatně, když každému z nich věnujete 100% pozornost, a kolik času vám zaberou dohromady? Čeká vás veliké překvapení.

2. Sociální sítě: dobrý sluha, špatný pán

Zvoní budík. Je ráno. Pokud jako první věc není jeho odložení na později (s čímž byste měli taky urychleně zatočit), směřují naše první ranní kroky nejspíše do koupelny. A na sociální sítě. Novinky, zprávy, statusy i tweety se na nás valí jako velká voda. Znovu při cestě MHD, znovu při pauze v práci, po návratu domů, po večeři a večer v posteli. A co, říkáte si, vždyť je to jen pár minut. Možná ano, možná ne. I kdyby vážně šlo o 5 minut ráno, dopoledne, v poledne, odpoledne a večer, dělá to denně 25 minut. Týdně pak 3 hodiny. Tři hodiny, které se dají věnovat cvičení, rodině, podnikání snů…nebo čemukoliv jinému, o čem tvrdíte, že „na to nemáte čas.“

3. Perfekcionismus? Nikdo není dokonalý

Každý chceme být nejlepší, odvést bezchybnou práci, mít perfektní domov a úžasnou rodinu. Srovnáváme se s ostatními, rozhlížíme se kolem sebe a nic nám není dost dobré. Zapomeňte na dokonalost, je to jen iluze. Snaha o ni je něco, co nám brání volně tvořit. Nahání nám strach, že to, co děláme, není dost dobré a raději se na to vykašleme. Proč? Copak je lepší něco neudělat, než to udělat s pár chybami? Je lepší nemít práci, než mít průměrnou? Je lepší neudělat zkoušku, než mít za C? Není! Pojďme se vykašlat na ten tichý hlásek v hlavě, který nám říká, že nejsme dost dobří, že na to nemáme. Jakýkoliv výsledek je lepší, než výsledek žádný, a navíc – pokud o dokonalost opravdu tolik usilujete, nikdy jí nedosáhnete bez toho, aniž byste se poučili z vlastních chyb.

4. Moc velká sousta

Je to lákavé – vytyčit si velké cíle. Jenže jako ani dům nezačneme stavět od střechy a bez tréninku nepolezeme na Mount Everest, ani s osobními cíli to není jednoduché. Dejme tomu, že chceme pracovat v zahraničí. Pokud jsme trochu organizovaní, nejspíš si to i někam zapíšeme. A u toho také skončíme. Tohle selhání není o nedostatku vůle ani schopností. Jen jsme si zkrátka ukousli příliš velké sousto a podvědomě nás to děsí. Nevíme, co si s tím počít a nakonec zůstaneme tam, kde jsme byli doteď. Myslíte-li to se svým cílem opravdu vážně, musíte ono velké sousto rozdrobit na spoustu menších, pokud možno co nejkonkrétnějších. Vezměte si do ruky papír a tužku a sepište si svou cestu hezky krok za krokem.

5. Já, já, já, jenom já (jenom já!)

Jeden z největších nešvarů freelancerů a podnikatelů. Nejde o velké ego nebo sebestřednost, ale o něco mnohem horšího. Je to neochota delegovat práci. Především dvě zmíněné skupiny (ale netýká se to výhradně jich) mají pocit, že musí všechno zvládnout sami. Na jednu stranu je chvályhodné, když někdo ovládá spoustu dovedností, na stranu druhou si svou snahou o naprostou samostatnost a nezávislost škodí. Podnikání totiž není jen o tom něco prodat se ziskem. Patří sem taky spousta více či méně oblíbených činností jako účetnictví, administrativa, marketing, komunikace se zákazníky a péče o značku. Má-li být všechna tato práce odvedena opravdu dobře, jeden člověk na ni zkrátka nestačí. Takže, milí podnikatelé, nestyďte se a pořiďte si pomocnou ruku, přijde vám vhod. 

6. Schopnost efektivní práce s počítačem na bodu mrazu

Myslíte, že na práci s počítačem přece nic není a zvládáte ji levou zadní? Že to efektivněji už nejde? Jestli ovládáte psaní deseti prsty, rychločtení, klávesové zkratky, používáte cloudová úložiště místo přeposílání souboru e-mailem a čas strávený nad prací vám měří Toggl, pak už jste mistrovství dosáhli, nebo jste opravdu blízko. My ostatní máme pořád co vylepšovat. Zapřemýšlejte, kolik času denně trávíte na počítači. Kolik času z toho čtete, píšete, pracujete se soubory. A kolik byste ho ušetřili, kdybyste všechnu práci zvládali alespoň dvakrát tak rychleji.

Zdroj: jobs.cz, Markéta Dragounová, Easy Task

(zkráceno)

Chcete pracovat, ale pořád ne a ne najít práci? Máte práci, ale cítíte, že to není ono?