30.11.2015

Jestli vám někdy připadá, že se vám nic nedaří a vytoužený úspěch se ne a ne dostavit, tak se zastavte a zamyslete se – opravdu jste na tom tak špatně? Máte práci, plány, děláte to, co vás baví? Pravděpodobně na tom nejste tak zle, jak si třeba aktuálně připadáte, úspěch má přece spoustu podob a některé z nich jsou tak nenápadné, že si je ani neuvědomujeme. A to není dobře.

Projděte si proto následující seznam a uvidíte, že na tom jste určitě mnohem líp, než si myslíte.

1. Nejste omezováni svým příjmem

Určitě máte představu o tom, jak by měl váš měsíční příjem vypadat. Ale pokud nežijete ze dne na den a netrpělivě nečekáte na výplatu, protože vám co nevidět dojdou peníze na živobytí, berte to jako jeden z vašich úspěchů. Nebýt závislý na svém příjmu je něco, co byste na sobě měli určitě ocenit.

2. Nepotřebujete, aby vás ostatní chválili

V dětství jsme chtěli být oceněni za cokoliv, co se nám povedlo. Ale pokud dnes zvládnete dělat svou práci a nepotřebujete klasické „poplácání po zádech“ od svého šéfa, kolegů nebo rodiny, můžete být na sebe právem pyšní.

3. Máte plán

Úspěch je postavený na dlouhodobých a naplánovaných cílech. Není nic horšího než bloudit životem a neznat svou vlastní cestu. Pokud jste už dosáhli některých svých životních cílů, považujte to za úspěch.

4. Chcete víc

Možná nejste spokojení se svým současným životem a hledáte další příležitosti, jak se stát úspěšnými. Stále vyšší cíle nás posunují dál a dávají našemu životu smysl.

5. Jste ranní ptáče

Ranní ptáče dál doskáče. Pokud chcete něčeho dosáhnout, nemůžete svůj den začít až odpoledne.

6. Jste společensky aktivní

Úspěch přichází mnoha způsoby. A proto stále obohacujte svůj společenský život a rozšiřujte své okruhy přátel. I to vám pomůže ke zdravému a harmonickému životu.

7. Dokážete respektovat ostatní

Pokud se umíte chovat ke druhým s úctou a respektem, naučili jste se jeden z nejdůležitějších aspektů úspěchu.

8. Chcete pomáhat druhým

Jste schopní poskytnout lidem pomoc a být dostatečnou oporou pro své kolegy nebo rodinu.

9. Vyzařuje z vás důvěra bez arogance

Hlavní rozdíl mezi tím, kdo je úspěšný a kdo si myslí, že je úspěšný, je v chování. Pokud dokážete ostatní inspirovat a ukazujete vůči nim skutečnou pokoru, můžete se považovat za úspěšnou osobnost.

10. Nebojíte se neúspěchu

Než přijde náš vysněný cíl, tak je důležité zažít si i selhání. A pokud se nebojíte svých pádů a jdete proti nim čelem, zvládnete se postavit na vlastní nohy daleko dříve a jednodušeji.

11. Máte disciplínu

Někdy je třeba se podívat do minulosti a zhodnotit své výhry a prohry. Naučit se předcházet chybám a dělat správná rozhodnutí je jeden z předpokladů úspěšné osobnosti.

12. Máte trpělivost

Trpělivost je jedna z vlastností, které k dosažení svých cílů potřebuje každý. Je důležité vyčkat na správnou příležitost a nedělat zbytečně rychlá rozhodnutí.

13. Jste schopní říct „Ne!“

Naučit se některé osoby odmítnout je jedna z věcí, které vám podstatně zjednoduší život.

14. Dokážete si dobře organizovat čas

Zvládáte velké množství úkolů v jeden den? Zatleskejte si. Ovládat správně time management se opravdu hodí, protože jedině tak dokážete efektivně využít veškerý svůj čas.

15. Obklopujete se úspěšnými lidmi

Když máte kolem sebe okruh přátel, kteří vás dokážou inspirovat svými úspěchy, je mnohem jednoduší se rozvíjet a hledat tu správnou cestu k vašim cílům.

16. Neobviňujete ostatní

Je důležité převzít zodpovědnost za své činy a neobviňovat za svoje chyby okolí. To vám pomůže, abyste si lépe uvědomili své chyby a vyhnuli se situacím, které by vás opět srazily na zem.

17. Neztrácíte čas

Dny, kdy jste mrhali svůj čas aktivitami, které vašemu životu nic nepřinesly, jsou dávno za vámi. Nyní si plníte svůj den tak, abyste co nejvíce přispěli vašemu osobnímu rozvoji.

18. Jste asertivní

Naučit se říkat ano a ne zdaleka nestačí. Je třeba umět ostatním vysvětlit věci takovým způsobem, aby to pochopili, ale aby z vás zároveň necítili příliš direktivní přístup.

19. Jste pozitivní

Víte, že být negativní a skeptický k ničemu nevede. Nejenom, že se budete cítit neschopní, ale také to ovlivní vaše další výsledky. Zkrátka zůstaňte pozitivní a upřímní a úspěch vás nemine.

20. Pečujete o své zdraví

Správný životní styl vám dodá energii a pozitivitu do práce. Zbavte se škodlivých zlozvyků, protože tím hlavně posílíte svou vůli a uděláte něco pro své zdraví. A s pevnou vůlí se hned stanete mnohem silnější osobností.

Zdroj: Forbes.cz

Cestu k úspěchu můžete začít i s novou profesí.

Pro každého, kdo se chce něco nového naučit a uplatnit to v práci: