Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Příprava výroby krmných směsí a premixů u složitých výrobních procesů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout přípravu výroby krmných směsí pro první fázi výkrmu brojlerových kuřat (granulace a drcení granulí)
|
Praktické předvedení
|
b |
Navrhnout přípravu výroby krmných směsí vyráběných následně po krmné směsi s kokcidiostatikem
|
Praktické předvedení
|
c |
Navrhnout přípravu výroby krmných směsí pro skot
|
Praktické předvedení
|
d |
Zpracovat objednávku na krmnou směs (pro nosnice) do výrobního příkazu výrobny krmných směsí
|
Praktické předvedení
|
e |
Zpracovat návrh odběrových míst kontrolních vzorků s ohledem na používané systémy zajištění kvality a bezpečnosti (např. HACCP, GMP+, vstupní, výstupní a mezioperační kontrola)
|
Praktické předvedení
|
f |
Uvést základní informace o správné výrobní praxi a systému analýzy rizik včetně kritických kontrolních bodů HACCP
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
6 |
Kontrola dodržování technologické kázně ve výrobně krmných směsí a premixů
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Provést kontrolu hrubosti šrotovaných komponentů do krmných směsí pro prasata
|
Praktické předvedení
|
b |
Provést kontrolu správného nastavení výrobního procesu na řídicí jednotce (PC)
|
Praktické předvedení
|
c |
Vyhodnotit výsledky 5 předložených laboratorních rozborů krmiv
|
Praktické předvedení
|
d |
Provést kontrolu přípravy reprezentativního vzorku z odběrových míst a sestavit požadavek pro kontrolní laboratoř
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
6 |
Rozhodování o zastavení výroby či expedice krmiv
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést právní předpisy ČR a EU, kterými jsou stanoveny maximální povolené limity reziduí nežádoucích látek v krmných směsích a premixech
|
Ústní ověření
|
b |
Uvést právní předpis, ve kterém jsou uvedeny zakázané látky a produkty
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést důvody, kdy je třeba navrhnout zastavení výroby či expedice krmných směsí a premixů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
6 |
Posuzování technologie výrobny krmných směsí
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Posoudit technologické vybavení ve výrobně a navrhnout min. jedno opatření ke zlepšení kvality krmných směsí
|
Praktické předvedení
|
b |
Navrhnout modernizaci technologie ve výrobně krmných směsí
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
6 |
Zavádění nových krmivářských výrobků
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout novou krmnou směs nebo krmnou směs s novou technologickou úpravou (krmná směs pro nosnice sypká, tepelně ošetřená)
|
Praktické předvedení
|
b |
Vyhodnotit na základě předložených podkladů nákladové ukazatele pro nové technologické vybavení
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
6 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost není vyžadována.
Autorizovaná osoba zašle uchazeči spolu s pozvánkou ke zkoušce návrh termínů pro seznámení uchazeče s výrobnou krmiv, kde bude zkouška probíhat. Autorizovaná osoba zajistí podklady pro vyhodnocení nákladů na nové technologické vybavení a dále zajistí 5 analytických rozborů pro vyhodnocení výsledků jakosti krmných směsí a recepturu krmné směsi pro zpracování výrobního příkazu.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifikace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Agrofert Holding
ZD Krásná Hora
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Česká zemědělská univerzita