Kvalifikační standard
Název odborné způsobilosti |
Úroveň |
Příjem surovin, polotovarů a dalších přídatných látek pro výrobu lihu a lihovin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vyjmenovat jakostní parametry vstupních surovin a přídatných látek
|
Ústní ověření
|
b |
Posoudit jakostní parametry zpracovávané suroviny, zkontrolovat její kvalitu a zdravotní nezávadnost, zkontrolovat označení šarže dodávky, provést kontrolu vstupních údajů
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zkontrolovat odběr vzorků pro laboratorní analýzy
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Kontrola výroby upravené vody pro výrobu lihovin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat nastavení zařízení na výrobu upravené vody
|
Praktické předvedení
|
b |
Zkontrolovat dávkování chemických přípravků pro úpravu tvrdosti vody
|
Praktické předvedení
|
c |
Zkontrolovat tvrdost vody u vzorků vstupní a výstupní vody
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Kontrola obsluhy ztekucovacího a zcukerňovacího zařízení
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Popsat princip ztekucení a zcukření suroviny
|
Ústní ověření
|
b |
Zkontrolovat dopravní cesty škrobové báze zcukřené suroviny
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zkontrolovat dopravní cesty enzymů
|
Praktické předvedení
|
d |
Zkontrolovat práci obsluhy ztekucovacího a zcukerňovacího zařízení
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Kontrola přípravy a dávkování surovin pro fermentaci při výrobě lihu a lihovin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat zvolené množství a dávkování přídatných látek pro zahájení fermentace
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Popsat princip fermentace (vliv teploty, obsah alkoholu, vliv pH)
|
Ústní ověření
|
c |
Připravit vzorek kvasu a mikroskopicky ho posoudit
|
Praktické předvedení
|
d |
Vyjmenovat druhy ovoce a druhy surovin na výrobu ovocných destilátů a lihu, uvést orientační výtěžnost jednotlivých druhů ovoce a surovin
|
Písemné a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Kontrola dodržování technologických postupů při výrobě lihu a lihovin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Vysvětlit technologické postupy destilace, rafinace, dehydratace lihu, vysvětlit pojem denaturace lihu
|
Písemné a ústní ověření
|
b |
Vysvětlit pojem staření lihovin
|
Ústní ověření
|
c |
Popsat vymražování lihovin
|
Ústní ověření
|
d |
Vysvětlit význam egalizace lihovin
|
Ústní ověření
|
e |
Uvést hlavní zásady správné výrobní praxe pro danou potravinářskou výrobu
|
Ústní ověření
|
f |
Zkontrolovat dodržování technologického postupu při výrobě kvasného lihu a lihovin
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Kontrola dávkování lihu a dalších surovin pro výrobu lihovin
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat volbu vhodné receptury a technologického postupu pro danou lihovinu
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Zkontrolovat stav nádrží na výrobu lihovin po stránce hygieny a sanitace
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zkontrolovat výsledky laboratorní analýzy a smyslového posouzení vyrobené lihoviny
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Sestavování výrobní linky lihovarské výroby
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Navrhnout a popsat schéma výrobní linky pro daný druh výrobku
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Provést vizuální kontrolu výrobní linky
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
c |
Zajistit uvedení jednotlivých částí výrobní linky do provozu
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Organizace směny a zajištění chodu výrobní linky lihovarské výroby
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zajistit rozmístění obsluhy na příslušná pracoviště dle daného druhu výrobku, udělit pokyny obsluze strojního zařízení, v případě nutnosti zajistit zástup obsluhy
|
Praktické předvedení
|
b |
Zajistit a zkontrolovat přísun lihoviny ke stáčecímu zařízení výrobní linky
|
Praktické předvedení
|
c |
Určit příslušný obalový materiál a zkontrolovat jeho přísun k výrobní lince
|
Praktické předvedení
|
d |
Zkontrolovat průběh provozu výrobní linky
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Vedení provozní dokumentace a personálních podkladů k potravinářské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést způsob vedení evidence spotřeby surovin, obalů, rozpracované výroby a hotových výrobků
|
Ústní ověření
|
b |
Vysvětlit zásady vedení evidence o provozu výrobních linek
|
Ústní ověření
|
c |
Zpracovat podklady pro odměňování podřízených zaměstnanců (včetně osobního hodnocení), provést další personální agendu (propustky, dovolenky), evidenci přesčasových hodin
|
Praktické předvedení
|
d |
Vysvětlit pojem inventura lihu a výrobků obsahujících líh a uvést význam provádění pravidelných, případně nařízených inventur lihu a výrobků obsahujících líh
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Zajišťování sanitace a provozní hygieny v potravinářské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Uvést hlavní zásady správné hygienické praxe pro danou potravinářskou výrobu
|
Ústní ověření
|
b |
Uvést hlavní zásady sanitace dané potravinářské výroby, principy HACCP a sledovatelnosti
|
Písemné a ústní ověření
|
c |
Zkontrolovat dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny zaměstnanců (platnost zdravotních průkazů, lékařské prohlídky, kontrola dodržování cyklů výměny pracovních oděvů v potravinářské výrobě, apod.)
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Dodržování zásad BOZP a PO v potravinářské výrobě
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat dodržování BOZP a PO na daném pracovišti
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Vyjmenovat požadavky na školení pracovníků o zásadách BOZP a PO, uvést možná bezpečnostní rizika obsluhy na výrobních linkách potravinářského provozu a četnost školení pracovníků; vysvětlit vedení evidence o provedeném školení pracovníků potravinářského provozu
|
Ústní ověření
|
c |
Uvést zásady používání ochranného pracovního oděvu a ochranných pracovních prostředků
|
Ústní ověření
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Kontrola obsluhy zařízení na zpracování zbytků z lihovarské výroby
Kritéria hodnocení
|
Způsob ověření
|
a |
Zkontrolovat a popsat technologické postupy zpracování lihovarských výpalků
|
Praktické předvedení a ústní ověření
|
b |
Popsat postup kontroly laboratorních výsledků lihovarských výpalků
|
Ústní ověření
|
c |
Zkontrolovat obsluhu zařízení na zpracování zbytků z lihovarské výroby
|
Praktické předvedení
|
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
4 |
Pokyny k realizaci zkoušky
Autorizovaná osoba informuje, které doklady musí uchazeč předložit, aby zkouška proběhla v souladu s platnými právními předpisy.
Před zahájením vlastního ověřování musí být uchazeč seznámen s pracovištěm a s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). Zdravotní způsobilost je vyžadována (odkaz na povolání bude doplněn).
Vstupním požadavkem na uchazeče o tuto profesní kvalifikaci je střední vzdělání s maturitní zkouškou.
Všechny osoby, které se přímo účastní zkoušky, musí mít platný průkaz pracovníka v potravinářství (zdravotní průkaz).
Zkouška probíhá v souladu se zákonem o lihu č. 61/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Ověřování je spojeno s navazujícími činnostmi vedoucími k výrobě lihu a lihovin .
Při ověřování kompetencí, zejména formou praktického předvedení zkoušející dále sleduje dodržování BOZP, PO a hygienicko-sanitačních principů, které zajistí odpovídající kvalitu finálního potravinářského výrobku.
Při hodnocení je rovněž posuzováno hospodárné využívání surovin, dodržování ekologických principů při výrobě, bezpečné provádění všech úkonů a časové zvládání jednotlivých operací.
U kompetence "Sestavování výrobní linky lihovarské výroby" je uchazeči zadán konkrétní druh výrobku, pro který navrhne schéma výrobní linky.
U kompetence "Kontrola přípravy a dávkování surovin pro fermentaci při výrobě lihu a lihovin" se posuzuje zkušenost uchazeče s prací s mikroskopem.
Na tvorbě standardu se podíleli
Kvalifikační standard profesní kvalifkace připravila SR pro potravinářství a krmivářství, ustavená a licencovaná pro tuto činnost HK ČR, SP ČR a AK ČR.
Na tvorbě se dále podílely subjekty zastoupené v pracovní skupině:
Zájmové sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu
Stock Plzeň - Božkov, s. r. o.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Frukolis, a. s.