30.03.2015

Malý plat, mizivá šance na povýšení a stereotyp. To jsou největší důvody, proč by 70 procent lidí z Ústeckého kraje okamžitě vyměnilo svou pozici i profesní obor. Často se ale bojí.

„Polovina lidí má strach, že by v regionu nenašla jinou práci, 39 procent odrazuje dočasná ztráta příjmů a dvě pětiny si říkají, že pro jinou práci nemají kvalifikaci,“ řekl Aleš Křížek z Národního ústavu pro vzdělávání.

            Tyto problémy pomáhá překonat Národní soustava kvalifikací (NSK). „Loni v Ústeckém kraji proběhlo 246 zkoušek podle standardů NSK. Největší zájem je o řidičské průkazy na náklaďák a autobus, svářečské průkazy, u žen o kurzy pro sociální pracovnice, kadeřnice, masérky a kosmetičky,“ vyjmenoval Jiří Pánek z krajské pobočky Úřadu práce.

            Úřad provádí i vlastní rekvalifikace. Loni je absolvovaly tři tisíce lidí. Je o ně sice velký zájem, nastoupit do práce se pak ale některým lidem příliš nechce. Chuť pracovat má podle Jiřího Pánka zhruba třetina uchazečů.

            Na konci února bylo v kraji necelých 60 tisíc lidí bez práce. Volných míst byly jen 4 tisíce. Často jsou ale v oborech vyžadujících odbornou kvalifikaci. Až 60 procent uchazečů má přitom jen základní vzdělání. Kvalifikaci si lidé mohou doplnit i souběžně se současnou prací. Nezaměstnaným náklady uhradí úřad práce, pokud absolvují kurz a úspěšně složí zkoušku.

            V Ústeckém kraji NSK využívá třeba ústecká Spolchemie. „Každý rok nabíráme až 40 chemických operátorů, ale v kraji jsou pouze tři střední školy s tímto zaměřením a spousta chemiček. O absolventy se tak pereme nebo si zaměstnance musíme vzdělávat sami,“ řekl personální ředitel Spolchemie Petr Hetto.

 

Zkoušky v regionu poskytuje 31 autorizovaných osob, většina z nich jsou střední školy. Získané osvědčení má celorepublikovou platnost podobně jako výuční list.

více na www.vzdelavaniaprace.cz

Zdroj: Ústecký deník , 27.3.2015, Iveta Podešvová