07.10.2013

Praha – Ačkoliv je na úřadech práce zaregistrováno na půl milionu nezaměstnaných, některé firmy marně shání pracovní síly. Uchazečům totiž často chybí potřebné zkušenosti a znalosti. Pomoct zaměstnavatelům i zájemcům o práci má národní soustava kvalifikací. Největší poptávka je po zkouškách pro strážné, maséry nebo kuchaře.

Pro tisíce lidí není v tuto chvíli uplatnění, na úřadech práce leží stohy životopisů. Kdo má štěstí, toho pošle úřad na pohovor do firmy. Jenže právě tady řada uchazečů narazí. Jako například v pražské společnosti Ostrov Complete, kde vyrábějí chladící zařízení. "Ze všech lidí, kteří přišli z úřadu práce, jsme nevzali ani jednoho," řekl ředitel společnosti Josef Říha. Firma přitom chce do konce příštího roku nabrat 70 nových pracovníků. Shání páječe, ale i elektrikáře nebo zámečníky. Místo toho tak zatím přeškoluje současné zaměstnance nebo nabírá méně zkušené lidi a učí je všechno v provozu. To ale výrobu brzdí.

Spojit potřeby firem a nabídku budoucích zaměstnanců se snaží celostátní systém kvalifikací.

Nabízí školení a testy pro skoro 500 různých profesí. "Neměl jsem problém sehnat práci. Když jsem měl ty svářecí kurzy, tak se o mě firmy spíš praly," řekl Jan Beneš, který se živí jako svářeč.

 

Některé profese prostě končí 

"Každá profese se vyvíjí a v každé profesi se člověk musí dokvalifikovat," řekl manažer Národních kvalifikačních zkoušek Ivo Jupa. "Nehledě na to, že některé profese prostě končí," dodal.

 Největší zájem je o rekvalifikační kurzy na profese ve službách. Lidé se chtějí stát strážnými, maséry nebo floristy. V seznamu jsou ale i speciality jako knedlíkář, potápěč nebo poradce pro pozůstalé. Zkoušky si uchazeči musí zaplatit. Ceny se u jednotlivých certifikátů liší, pohybují se v řádech jednotek tisíc korun.

zdroj: ČT24, 6.10.2013