02.04.2015

V průměru čtyřikrát za život mění člověk svou profesi. Pro získání práce však často nemá potřebné vzdělání. Díky Národní soustavě kvalifikací lze přitom získat skoro 700 certifikátů v nejrůznějších oborech.

Několik let pracovala Magda Kümmelová v prachatickém hospici jako dobrovolnice. Pomáhala lidem v těžkých životních situacích. Jako plnohodnotnou zaměstnankyni ji však přijmout nemohli, chybělo jí potřebné vzdělání. „Proto jsem se začala zajímat, jak to změnit. Nakonec se mi povedlo složit zkoušku a získat celostátně platné osvědčení o profesní kvalifikaci jako poradkyně pro pozůstalé. Nyní tak můžu služby oficiálně nabízet,“ říká spokojeně Kümmelová z Českých Budějovic.

            Díky absolvování zkoušky získala v hospici placenou práci a navíc má poradenství i v krajském městě, což bylo její přání. „Budeme dokonce otevírat druhou pobočku,“ podotýká. Se získáním certifikátu jí pomohl projekt Národní soustava kvalifikací. Jeho prostřednictvím a s pomocí úřadu práce je možné získat už 688 profesních kvalifikací.

            Například kuchař tak může získat osvědčení jako obsluha CNC strojů, obráběč či slévač. Zvyšuje tím své možnosti na trhu práce. Certifikát s profesní kvalifikací uznávají třeba v českobudějovických strojírenských společnostech Motor Jikov či Jihostroj. Právě v těchto oborech je velký nedostatek lidí s odbornými znalostmi. „U nás to děláme i naopak, že našim zaměstnancům umožníme získání další kvalifikace. Je to výhodné pro obě strany. Zaměstnanec zvyšuje svou hodnotu, my ho můžeme využít ve více oblastech,“ konstatovala Věra Vrchotová, personální ředitelka Motoru Jikov. Jak může vše fungovat v praxi? Člověk, který chce získat nějaké osvědčení, musí především ovládat konkrétní profesi, o niž chce rozšířit svou kvalifikaci. „Od toho jsou rekvalifikační kurzy. Ten trvá například pro obor obsluhy CNC obráběcích strojů 250 hodin včetně teorie i praxe. Po jeho absolvování následuje zkouška a v případě úspěchu získá uchazeč certifikát od autorizované osoby,“ vysvětlila Milada Brejchová, poradkyně z Úřadu práce ve Strakonicích. Rekvalifikace stojí v tomto případě přibližně 30 tisíc korun, které úřad práce při úspěšném ukončení proplatí. Jsou ale i delší a dražší kurzy, trvají 350 hodin a stojí až 50 tisíc korun.

            Vše má i svá úskalí. Pro některé obory nejsou zmíněné autorizované osoby, které mají oprávnění vydat potvrzení o profesní kvalifikaci. Týká se to třeba lakýrníků, po kterých je přitom mezi zaměstnavateli velká poptávka. „Je to problém, navíc ani systém rekvalifikace není pružný, proto už jsme opakovaně upozornili, že potřebuje změny, aby šlo vše rychleji,“ řekla Brejchová. Věří, že se také počet možných profesních kvalifikací v projektu ještě zvýší. „Ze současných bezmála sedmi set bychom jich chtěli mít až 1 200,“ navázal Aleš Peška, který stojí za projektem.

            Brejchová ještě upozornila, že snahu musí mít také samotní žadatelé. „Často je problém v tom, že odmítají kvůli rekvalifikaci dojíždět,“ dodala.

Průzkum Jihočeši a práce

71 % zaměstnanců pracuje v oboru, který nevystudovali 

35 % je spokojeno se svou prací 

65 % lidí je ochotných změnit svou profesi Proč se lidé bojí změnit práci? 

47 % bylo by obtížné najít jinou 

39 % obavy z dočasné ztráty příjmu 

27 % nemá potřebnou kvalifikaci

( Národní soustava kvalifikací )
Zdroj: MF Dnes, 2.4.2015, Lukáš Marek