22.10.2013

Podzim nastartoval řetězec akcí vhodných k prezentaci Národní soustavy kvalifikací. Díky spolupráci členů sektorových rad s týmem PR, jste se mohli již v průběhu měsíce září setkat s NSK například v rámci veletrhu ForArch na výstavišti v Letňanech, anebo v centru Prahy na Svatopetrském kování.

  Návštěvníci veletrhu ForArch, který je jedním z nejdůležitějších pro stavební obor, měli možnost se seznámit s Národní soustavou kvalifikací hned dvakrát. Poprvé byla prezentována Romanou Nováčkovou za konsorcium a PhDr. Eduardem Justou ze sektorové rady pro sklo, keramiku a zpracování minerálů v rámci konference „Pravidla správné praxe a vzdělávání v SiliS“. Podruhé v hale č. 6 kde probíhala Mezinárodní Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO – NSK bylo partnerem. Na finále soutěže SUSO se sjelo více než 40 nejlepších budoucích zedníků, truhlářů a dalších téměř 30 studentů dalších stavebních profesí. Předseda sektorové rady pro stavebnictví Mgr. Tomáš Majtner, BBA, DiS. v rámci úvodního slova při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže studentům pogratuloval. Při té příležitosti je však upozornil, že výuční list jim nemusí stačit na celý život a v případě potřeby změny či rozšíření kvalifikace mají možnost na www.narodnikvalifikace.cz najít cestu, jak získat osvědčení, že umí případně i jinou profesi, kterou si již osvojili praxí a tak najít lepší uplatnění na trhu práce.

  

Za zvuku kovadlin se v sobotu 28. září 2013 v průběhu prvního ročníku Svatopetrského kování seznámil s Národní soustavou kvalifikací například i starosta městské části Prahy 1 Ing. Oldřich Lomecký. Za realizací této akce stojí Ing. Šimon Vondruška ze sektorové rady pro řemesla a umělecká řemesla. Návštěvníci mohli sledovat při práci profesionální umělecké kováře i žáky uměleckořemeslných škol v soutěži odborných dovedností a seznámit se s možnostmi studia nejen kovářství, ale i dalších uměleckořemeslných oborů, jako je umělecké truhlářství, řezbářství, čalounictví, štukatérství, zlatnictví, pozlacovačství, rytectví, keramika nebo vlásenkářství a maskérství, které střední školy vyučují. V parku byla instalována výstava kovaných děl významných současných uměleckých kovářů.

Začátek měsíce října nebyl jen ve znamení konference „Implementace Národní soustavy kvalifikací“ realizované konsorciem, ale opět i o akcích realizovaných členy sektorových rad. NSK se tak prezentovala na Kosmetickém kongresu v hotelu Jalta prostřednictvím Romany Nováčkové za konsorcium a Anny Menzlové ze sektorové rady pro osobní služby. Na konferenci Psychoenergetika 2013 prezentoval Ing. Vlastimil Bažant ze stejné sektorové rady společně s Alenou Tříškovou za konsorcium. Ke zviditelnění NSK v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně došlo prostřednictvím Ing. Františka Hýbnera ze sektorové rady pro elektrotechniku na expozici Českomoravské elektrotechnické asociace. Doprovodným programem veletrhu byla i konference „Co děláme pro odborné vzdělávání“, kterou organizoval Ing. Pavel Chejn ze sektorové rady pro energetiku. Jedním z bodů konference byla i Národní soustava kvalifikací, se kterou seznámil účastníky Jaromír Janoš za konsorcium.

Kde se s NSK budete moci potkat v následujících dnech? Od 22.10. do 25.10. na expozici Mendelovy univerzity na WOOD TECu - Mezinárodním veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl, 26.10. na Václavském náměstí v Praze v rámci Mezinárodního dne kuchařů 2013, 31.10. ve Volyni na semináři Interiéry 2013, 4. – 5.11. na 16. Mezinárodní konferenci čalouníků a dekoratérů v Brně a 5. – 6.11.  v Olomouci na Celostátní vodohospodářské konferenci. Za těmito akcemi stojí Ing. Helena Prokopová ze Sektorové rady pro dřevozpracující a papírenský průmysl, Ing. Josef Hlavatý ze sektorové rady pro řemesla a umělecká řemesla, Ing. Jindřich Žydek ze sektorové rady pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch a Ing. Petr Šváb, MSc. ze sektorové rady pro lesní a vodní hospodářství a životní prostředí.

Tým PR je připraven reagovat na další podněty od členů sektorových rad a děkuje za spolupráci.