19.03.2015

V nabídce jsou kvalifikace jak pro nezaměstnané, tak pro pracující. Zájemci mohou získat celostátně uznávané certifikáty z kurzů floristy, personalisty, obsluhy CNC strojů a mnoha dalších oborů

    „Nejžádanější profesní kvalifikací u nás je strážný. Dále je velký zájem o kurzy na sportovní masáže, přípravu teplých pokrmů či floristu,“ řekl Jan Peška z Národní soustavy kvalifikací v krajské pobočce úřadu práce v Ostravě při představování projektu, který má nejen nezaměstnaným pomoci zvýšit uplatnění na trhu práce.

Ostravské středisko vzdělávání nyní nabízí patnáct kurzů. „Největší zájem je o personalistu. Jde o komplexní kurz, který je dost zaměřen na praxi. Také se rozmohl kurz chůvy pro děti. Vyhledávají ho hlavně ženy po čtyřicítce se zkušenostmi s výchovou dětí,“ uvedla Klára Manfrinová ze Střediska vzdělávání s tím, že cena kurzů je různá.

     „Ceny se liší podle náročnosti i podle pomůcek, které jsou při něm potřeba. Třeba kurz personalisty stojí 10 500 korun, kurz chůvy kolem 13 tisíc korun. Ale jsou i takové, které stojí čtyři tisíce,“ dodala Manfrinová. Zájemci ale mohou na úřadu práce požádat o proplacení kurzu. „Před jeho zahájením úřad rozhodne, zda žadateli kvalifikaci proplatí. To se ale stane jen v případě, že zájemce úspěšně udělá zkoušku,“ doplnila Manfrinová. Jak vypadá získání kvalifikace v praxi, popsal Libor Buganský z Úřadu práce ČR. „Zájemce podá na úřadu žádost, poté začne kurz navštěvovat a po jeho skončení následuje zkouška. Když ji zvládne, získá certifikát,“ vysvětlil Buganský a dodal, že spousta lidí jde rovnou ke zkoušce. „Tuto variantu volí hlavně ti, kteří pracují ve stejném oboru, v jakém dělají rekvalifikaci. Chtějí si to ale stvrdit celostátně platným certifikátem,“ dodal Buganský. Zástupci NSK přiznali, že projekt byl nejprve určen nezaměstnaným, nakonec ale kurzy otevřeli všem. „Z našeho průzkumu vyplývá, že 67 procent zaměstnaných v kraji pracuje v oboru, který nestudovali, a jen 33 procent zaměstnanců je s prací spokojeno,“ zdůvodnil Peška, proč kvalifikace nabízí i lidem, kteří práci mají.

Více informací lze najít na internetových stránkách www.vzdelavaniaprace.cz a www.narodnikvalifikace.cz.

Zdroj: Deník, Severní Morava