20.01.2015

Jedenáct účastníků vzdělávacího programu zaměřeného na obsluhu strojů, které zpracovávají materiál na výrobu nábytku, si v minulém týdnu převzalo na domažlickém učilišti závěrečný certifikát.

Jedním z nich byl i Oldřich Kraus. Získané dovednosti nepotřeboval pro své profesní uplatnění, ani není velkým kutilem. „Byl jsem ve svých téměř dvaačtyřiceti letech trochu unikát v tom, že jsem od šesti let držel v rukách převážně jenom tužku. Založením kutil nejsem,ale chtěl jsem pro svůj dobrý pocit zvládnout i nějakou technickou dovednost,“ popisuje pohnutky, které ho vedly k podání přihlášky do kurzu.
„Kamarádovi, který je mistrem na domažlickém učilišti, jsem řekl, že až bude nějaký rekvalifikační kurz, aby mi dal vědět. Bylo mi na začátku jedno, jestli to bude z oboru kovo nebo jiný technický obor,“ pokračuje Kraus.
„Dostali se k práci na profesionálních strojích, ke kterým se běžný domácí kutil nemá šanci dostat,“ popsal velkou výhodu domažlický účastník zmíněného kurzu, který obsahoval 150 hodin výuky. Účastníci na ni docházeli o víkendech a v odpoledních hodinách.
Ten se konal v rámci série programů Další vzdělávání na SOU Domažlice.
„Škola je dlouhodobě zapojena do projektu UNIV 3, s jehož podporou probíhala a stále ještě probíhá celá řada aktivit v oblasti dalšího vzdělání dospělých,“ popisuje Pavel Richter, který má projekt na SOU Domažlice na starosti. Učitelé tvořili úplně nové vzdělávací programy pro dospělé a zároveň měli možnost absolvovat kurzy v lektorských dovednostech.
Domažlické učiliště tak už třikrát připravilo kurz pro obsluhu CNC obráběcích strojů , dvakrát kurz Základy práce s počítačem a dále kurzy Kosmetička, Asistent kadeřníka, Dílenský montážník nábytku a nyní Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku.
„ Ve spolupráci s regionálními pobočkami Úřadu práce v Domažlicích a Klatovech jsme od roku 2010 připravili už pět běhů rekvalifikačního kurzu Obsluha CNC obráběcích strojů. Stejný kurz jsme také připravili přímo pro zaměstnance holýšovské firmy. Ten byl ve spolupráci s vedením společnosti přizpůsoben konkrétním podmínkám a potřebám jejich firmy,“ připomněl Richter.
„Naše škola se stává centrem celoživotního vzdělávání,“ shrnula ředitelka domažlického SOU Zdeňka Buršíková.
Zdroj: Deník - region Západní Čechy, J.Babor