07.10.2015

Zuzana Fancová z Ostravy před nedávnem oslavila své 23. narozeniny. Ačkoliv je pilnou studentkou vysoké školy a v květnu se jí dokonce podařilo získat bakalářský titul v oboru Ekonomie, ve svém volném čase nezahálí a rozšiřuje si své vědomosti a dovednosti prostřednictvím dalšího vzdělávání. Tentokrát v jiném, poměrně vzdáleném oboru. Výběr ale nebyl nijak náhodný. Zuzaniným velkým snem je totiž mít jednou vlastní salón pro manikúru, pedikúru a nehtovou modeláž. Alespoň malým krůčkem k jeho splnění bylo proto nedávné absolvování kurzu národní kvalifikace Pedikérka a nehtová designérka.

Stejně jako spousta dalších dětí, ani Zuzana od malička nikdy přesně nevěděla, jakému konkrétnímu povolání či oboru by se chtěla v dospělosti věnovat. Chvíli ji bavilo to, pak zase ono, ale u ničeho nezůstala dlouho. Když se pak v deváté třídě musela rozhodnout, kde bude ve svém vzdělávání pokračovat, volba nakonec padla na Střední zahradnickou školu v Ostravě. Zde vystudovala maturitní obor Přírodovědné lyceum, který jí však k srdci nijak významně nepřirostl. Po maturitě se proto rozhodla hledat povolání svých snů dál a vzdělávat se i v jiných oborech. 
Zuzana se rozhodla, že by chtěla zkusit dosáhnout vyšších cílů, a tak se přihlásila na Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Byla úspěšně přijata a během tříletého bakalářského studia také zdárně plnila své studijní povinnosti. Ani Ekonomie ale pro Zuzku nebyla úplně tím „pravým ořechovým“ a stále si neuměla představit svou budoucnost na fádním místě účetní či ekonomky. Vzhledem k tomu, že je navíc poměrně aktivní dívka, hledala si už během studia i koníček a možný drobný přivýdělek, který by jí vyplnil volný čas. 
Jako většina mladých žen, i Zuzka má přirozený vztah ke kráse a péči o vzhled, proto ji na internetu zaujala modeláž nehtů a možnost přivýdělku v tomto oboru. Po prvních domácích pokusech zjistila, že ji tato činnost nejen baví, ale navíc je technicky i umělecky nadaná a ohlasy okolí na její výsledky jsou skvělé, takže má dokonalé předpoklady být kvalitní a vyhledávanou manikérkou a pedikérkou. 
Vše ale dlouho zůstávalo ve fázi plánování, neboť stále chyběly odborné znalosti a formální vzdělání potřebné pro práci v tomto oboru. Když pak Zuzce kamarádka řekla o možnosti absolvovat kurz národní kvalifikace Pedikérky a nehtové designérky, bez váhání se přihlásila. A to i přes to, že věděla, že ji v průběhu kurzu čekají bakalářské státní závěrečné zkoušky na vysoké škole.

Pilotní kurz Pedikérka a nehtová designérka absolvovala Zuzana společně s dalšími sedmi slečnami a dámami v rekvalifikačním středisku Ing. Anna Prokopová - ANPRO v Ostravě. Kurz, který absolvovala Zuzka, začal v květnu 2014 přímo v prostorách firmy Ing. Anna Prokopová - ANPRO v Ostravě-Mariánských Horách a probíhal každý čtvrtek a pátek od 8 do 15 hodin. Vzhledem k tomu, že Zuzka byla již v absolventském ročníku, nijak jí tento termín nenarušoval školní rozvrh, a tak se mohla naplno věnovat jak pilotnímu kurzu, tak studiu na vysoké škole - respektive přípravám na státní závěrečné zkoušky. I když jí byly lektorem v rámci informačně diagnostického modulu některé kompetence uznány, rozhodla se, že kurz absolvuje celý, protože nechtěla přijít o žádné informace, které, jak věřila, jí pomohou lépe zvládnout zkoušku. 
Pod vedením trojice zkušených lektorek, Darji Drahanské, Lenky Topičové a Nataši Masnicové, si Zuzana během kurzu osvojila znalosti a odborné dovednosti týkající se správného provádění pedikúry a nehtového designu, ale také se seznámila s pravidly a možnými úskalími podnikání v tomto oboru. 
Kurz konkrétně zahrnoval pět tematických modulů: Zásady hygieny a bezpečnosti práce v provozovně pedikúry, Posouzení celkového stavu novou a provádění pedikúru, Ošetření pokožky nohou a odborné poradenství, Modelování nehtů a depilace nohou a Zásady podnikání při poskytování pedikérských služeb.
Výuka probíhala teoreticky i prakticky, a přestože se Zuzka o manikúru a pedikúru zajímala již dříve, přinesl jí kurz mnoho nových zajímavých informací a postřehů. V kurzu totiž zdaleka nešlo jen o to, jak správně nebo hezky upravit klientovi nehty. Šlo také o to, jak v tomto oboru provádět kvalitní práci pomocí správných postupů i vybavení, jak vše provést správně s ohledem na estetiku, zdraví klienta, hygienu i zákony, ale také jak být úspěšný v tvrdém světě konkurence.
Kurz o celkovém rozsahu 100 hodin trval do poloviny června 2014, kdy byl ukončen dvěma dny závěrečných zkoušek každého z účastníků. První den absolventky předváděly své dovednosti v praxi, druhý den zase písemně i ústně dokazovaly své teoretické znalosti. V té době měla Zuzana Fancová za sebou již úspěšně vykonanou státní závěrečnou zkoušku a obhajobu bakalářské práce. Byla čerstvou bakalářkou, přesto v jejích očích důležitější zkoušku měla teprve před sebou. Zkoušku, která ji měla přiblížit ke splnění snu o ideální práci.
Závěrečné praktické i teoretické zkoušky nakonec Zuzana zvládla přímo ukázkově a nyní si jde odhodlaně za svým cílem otevřít si vlastní salón s nabídkou služeb manikúry, pedikúry a nehtové modeláže. Aby mohla naplno oficiálně podnikat, čeká ji za několik týdnů ještě absolvování rekvalifikačního kurzu Manikúra, pedikúra včetně nehtové modeláže, kde získá platné osvědčení. Už nyní ale pilně připravuje podnikatelský plán a další podklady pro plánovaný salón a těší se na to, jak ve vlastním podnikání propojí své znalosti z ekonomie s kreativními dovednostmi a citem pro krásu a zdraví.

Zdroj: univ3.univ.cz

Profese Pedikérka a nehtová designérka