12.11.2014

Paní Petra Prokopová se narodila v roce 1987 v Novém Městě na Moravě a v současné době bydlí ve Žďáře nad Sázavou. Po absolvování základní školy se vyučila jako prodavačka smíšeného zboží na SŠOS SČMSD s.r.o., Žďár nad Sázavou. Po svém vyučení pracovala ve firmě Ahold jako prodavač - specialista na úseku mléčných výrobků, obsluhy a také jako pokladní.

V roce 2007 se vdala a o rok později se jí narodila první dcera. Paní Petra na mateřské dovolené pocítila potřebu komunikace s lidmi a velmi se jí líbily činnosti spojené se zkrášlováním zevnějšku. Postupně začala jako samouk upravovat nehty sobě a svým kamarádkám a později se pustila i do nehtové modeláže. V této době jí nešlo o přivýdělek, byl to koníček. Na základě podnětu svého manžela, aby se v tomto oboru začala vzdělávat, kontaktovala školu, kterou sama před několika lety absolvovala.  Jako samoplátce absolvovala kurz Manikúra, a to i včetně nehtové modeláže. Získala tak potřebné znalosti a dovednosti od profesionálů společně s certifikátem, který jí otevírá dveře k vlastnímu podnikání. Pro charakteristiku paní Petry je důležité podotknout, že to bylo v roce 2011, kdy měla již druhou dceru Nikolku, a kurz začínal v době, kdy Nikolce byly pouhé tři měsíce.

Velkou oporou a na počátku hlavním iniciátorem jejího dalšího růstu jí byl manžel, který pracuje u Policie ČR a ochotně pomáhá Petře s péčí o děti. Paní Petra se snaží přizpůsobovat své aktivity službám svého manžela. Sama říká, že on má rozpis pevně daný na měsíc dopředu, takže to není žádný problém. V případě nouze vypomůže ještě maminka, ale sama je zaměstnána, takže je to spíše výjimečné.
 
V kurzu manikúry navázala kontakty s vyučujícími v oboru kosmetických služeb, a protože škola byla zapojena do projektu UNIV 2,  byla v kontaktu s metodičkou, aby v případě další možnosti svého profesního růstu nepromeškala příležitost. Sama postupně v rámci svých časových možností „dělá nehty“ příbuzným a kamarádkám, které ji doporučovaly dál. Sama tvrdí, že nejlepší forma reklamy je ústně předaná dobrá osobní zkušenost. Své služby poskytovala doma, a jak říká, musela v tom případě dobře „motivovat“ maličké dcery, aby se samy zabavily.
Raději však jezdí za svými klientkami k nim domů, protože jí to přináší klid na práci a také dočasné odpoutání od rodiny, což je pro psychiku ženy na mateřské dovolené velmi důležité. Zároveň to zvyšuje atraktivitu jejích služeb, protože pro řadu žen je to velmi příjemné, když nemusí nikam docházet.

Vzhledem k tomu, že má Petra o obor velký zájem, začala spolupracovat s firmou Mary Kay. Zaujala ji nejen obchodní spolupráce, ale hlavně možnost dalšího profesního zdokonalování, kterou společnost nabízí formou seminářů o produktech a způsobech líčení. K manikurnímu  kufříku přibyl tedy ještě cestovní kufr s potřebami na líčení. Když přišla možnost absolvovat kurz Kosmetické služby v rámci projektu UNIV 2 KRAJE, tak samozřejmě neváhala, zúčastnila se a úspěšně absolvovala. Získala další cenný certifikát, díky němuž splňuje podmínky k podnikání v tomto oboru.  Během obou kurzů byla, podle jejích slov, velmi spokojena po všech stránkách a dávala doporučení o kurzech svým známým.

Když se paní Petra dozvěděla o zahájení pilotáže Sportovní masáž v rámci nového projektu UNIV 3, vůbec neváhala a rozhodla se rozšířit svoji kvalifikaci o nabídku masérských služeb, které s činnostmi, na něž se doposud kvalifikovala, velmi úzce souvisí. Společně s ní  nastoupilo i několik známých, kterým kurzy na SŠOS SČMSD s.r.o. ve Žďáře nad Sázavou doporučila. Po absolvování tohoto kurzu bude moci v rámci kosmetických služeb nabízet všechny druhy relaxačních a uvolňujících masáží.

Kurz konaný v projektu UNIV 3 hodnotí paní Petra kladně. Díky tomu, že škola zajišťuje v oblasti osobních služeb počáteční vzdělávání,  je zázemí pro teoretickou i praktickou výuku optimální a spotřebního materiálu byl vždy dostatek. Účastníci si vyzkoušeli práci s kvalitními oleji a emulzemi v dostatečném výběru.  Prostor učebny byl po dobu kurzu určen pouze pro maséry, takže poskytoval všechno potřebné zázemí pro praktickou výuku (lehátka, stoličky, emulze, hygienické a sanitární prostředky, rádio pro relaxační hudbu) i teoretickou výuku (počítač, dataprojektor, demonstrační pomůcky). 

Kurz byl časově náročný a vyžadoval podporu nejbližší rodiny, aby byla možná účast v prezenční výuce i dostatečná doba pro samostudium. Hlavně anatomie a teoretické znalosti z psychologie vyžadovaly poctivou domácí přípravu. Studijní texty byly frekventantům poskytovány. Většina účastníků využila i souhrnnou publikaci s názvem Sportovní masáž.

Profesní kvalifikace jsou v oblasti vzdělávání dospělých pro většinu zájemců novinka. Uvítala možnost konzultace s průvodcem i lektorem diagnostického modulu, aby mohla lépe využít všeho, co se naučila již v předešlých kurzech, např. část znalostí anatomie nebo znalosti psychologie při jednání s klientem či znalost poskytování první pomoci apod. I když jí byly některé kompetence uznány, tak kurz absolvovala celý. Důvodem bylo i to, že účastníci byli předem seznámeni s rozsahem a podobou zkoušky. Chtěla být dobře připravena, a tudíž využila všech možností, které jí kurz nabízel. Tento svědomitý přístup se projevil i u zkoušky „nanečisto“ v rámci kurzu a potom u zkoušky z profesní kvalifikace, kterou úspěšně složila. Paní Petra by přivítala delší období, kdy probíhal kurz. Uvádí, že by jí vyhovovalo volnější tempo, aby se lépe zorganizoval chod rodiny, její aktivity ke klientkám a vše probrané dobře zvládala.  K práci lektorů a všech zúčastněných neměla žádné připomínky. Cítila přátelský přístup a profesionalitu. Její cílevědomost a houževnatost se projevila během kurzu, kdy jí náhle zemřel tatínek. Ani v takto vypjaté situaci nepřerušila docházku a aktivity a uvádí, že jí docházka do kurzu a „přepnutí“ na jiné myšlenky hodně pomohly překonat toto těžké období.

V polovině července roku 2013 Petra úspěšně složila zkoušku z profesní kvalifikace Sportovní masáž a okamžitě začala rozšiřovat svoji činnost. V současné době poskytuje masáže na přání v hotelu v oblasti Žďárských vrchů. Protože je zvyklá za klienty cestovat, přidala další – v pořadí již třetí – kufřík a přijíždí se všemi potřebami včetně rádia pro relaxační hudbu. Klienty hotelu doplnili i jeho zaměstnanci. Taková služba na pracovišti je velmi vítána. Petra je nadšena z toho, jak čas strávený s klientem při masáži a hudbě velmi dobře působí i na její vlastní psychiku. Je člověkem, který čerpá energii z toho, že může dopřát radost a příjemné pocity druhým.

Od svých začátků spolupráce s firmou Mary Kay ušla velký kus cesty. Podílí se na řadě akcí spojených a propagací značky i charitativních projektech. V listopadu 2012 líčila soutěžící na casting soutěže Česká miss, v březnu 2013 modelky na přehlídku M – VIZÁŽ.

V současné době se připravuje na módní přehlídku spojenou s charitativní akcí pro mentálně postižené, která se uskuteční v říjnu na Pražském výstavišti.  Bude líčit známé osobnosti českého showbusinessu,  jakými jsou např. Helena Vondráčková, Andrea Verešová nebo Agáta Hanychová. Cesta, kterou ušla za tak krátkou dobu od obslužného pultu v supermarketu, přes narození dvou dětí až do současnosti, je opravdu úctyhodná. 
Škola SŠOS SČMSD s.r.o. ve Žďáře nad Sázavou, kde se vyučila a dále vzdělávala ve všech dalších kurzech, chystá na základě poptávky i kurz pro pedikérky a paní Petra je opět na seznamu zájemců. Důvod? Péče o nohy včetně modeláže nehtů je velmi žádaná a stala se v dnešní době nezbytnou součástí péče o tělo.  Jejím cílem je být kvalifikovanou vizážistkou.  Při její píli a touze splnit si svůj sen bude určitě jednou z prvních, které se přihlásí ke zkoušce z profesní kvalifikace, jakmile bude v tomto oboru schválena.

Kurzy své domovské školy doporučuje a v současné době přihlásila i svoji maminku, která se chce věnovat gastronomickým oborům.

Zdroj: univ3.univ.cz

Rekvalifikační programy UNIV3 jsou připraveny podle kvalifikačních a hodnoticích standardů NSK (Národní soustavy kvalifikací).