06.02.2015

Příběh Daniela Rydla ukazuje, jaké možnosti dává Národní soustava kvalifikací schopnému a ambicióznímu člověku. Jen ve 22 letech to už dotáhl v největších strojírenských firmách na vysoké pozice. Udělal si hned tři dílčí kvalifikace, pomáhal rozjet výrobu nákladních vozů v Indii a nyní dohlíží na vývoj křídla pro vojenské stíhačky. Díky absolvování kvalifikace „strojní mechanik“ a zdravému sebevědomí se nyní Daniel věnuje svým dvěma vášním – strojírenství a letadlům.

Jen talent vždy nestačí
„Pocházím ze strojařské rodiny, takže bylo celkem jasné, jakým směrem se vydám i já,“ vysvětluje Daniel, proč se po základní škole vydal do učení na Podorlické vzdělávací centrum. Už tam se mladík z Dobrušky dostal k Národní soustavě kvalifikací, která umožnila jeho raketovou kariéru, včetně mise v Indii nebo práce u výrobce stíhaček.
„Větší část kurzů i dvoudenní zkoušky probíhá na dílně, takže jsem se toho spoustu naučil. Uplatnění ale vždy nezávisí jen na talentu a praxi. Každý papír navíc u pohovoru rozhoduje a bez profesních kvalifikací bych se určitě nedostal na tak vysoké pozice jako dnes,“ zdůrazňuje úspěšný mladý muž.
Proč nezvýšit své šance na dobré místo, řekl si Daniel a ještě na střední škole absolvoval profesní kvalifikaci strojní mechanik, na základě čehož získal automaticky i výuční list.
Lepší uplatnění držitelů osvědčení NSK potvrzuje i ředitel Podorlického vzdělávacího centra Josef Voborník: „Firmy už dnes ví, že jsou absolventi kvalifikací zkušenější a zdatnější, takže je samozřejmě při náboru preferují.“

Ukázal co v něm je
Po tak schopném a kvalifikovaném absolventovi by se mohly firmy ve východních Čechách doslova utlouct, ale Daniel byl odhodlaný svůj potenciál využít naplno a vydal se na pohovor rovnou do slavné Avie v Praze. A protože Danielovi nikdy nechybělo sebevědomí, rozhodl se ještě u pohovoru dokázat, že má na víc než na původně nabízenou pozici ve svařovně.
„Řekli, ať ukážu, co ve mně je. Ptali se na teorii, zkoušeli, jak se orientuji v technických výkresech, ale na ničem mě nenachytali, většinu věcí jsem znal ze školy a rekvalifikací,“ popisuje netradiční přijímací řízení, po němž mladík nastoupil rovnou na tzv. kontrolu, zodpovědnou za finální podobu dílů pro nákladní vozy.

Využít každou šanci
Daniel se postupně vypracoval až na prestižní výstupní kontrolu a navíc dobře vycházel s indickými majiteli společnosti. Když tedy Avia přesouvala část výroby do Indie, byl mezi vybranými specialisty, kteří měli na úspěšný rozjezd továrny v prvním půlroce dohlédnout. „Vůbec jsem neváhal, bral jsem to jako výzvu, příležitost jak poznat novou zemi a šel jsem do toho,“ říká. Kromě tropických veder si musel zvykat i na větší zodpovědnost. Najednou měl pod sebou místo čtyř lidí desítky zaměstnanců. I když se pracovalo 6 dní v týdnu, vzpomíná na náročný pobyt v Indii rád. „Podíval jsem se i do Himalájí nebo k Taj Mahal,“ pochvaluje si Daniel.

Sen se stal skutečností
Po návratu výroba v Avii upadala, a tak začal 21letý strojařský talent hledat práci někde jinde. Profesní kvalifikace, výuční list, zkušenosti ze zahraničí – co víc by mohly firmy chtít? Daniel si mohl vybírat. Protože už od mala zbožňoval letadla, rozhodl se vykročit tímto směrem a nastoupil k výrobci letounů do Aera Vodochody. Jeho životopis na personalisty továrny zapůsobily natolik, že začal rovnou jako kvalitář ve vojenském vývojovém programu křídel pro vojenské letouny. „Z práce jsem pořád nadšený – vždyť dělám to, co jsem vlastně vždycky chtěl,“ říká spokojeně. Přesto přiznává, že ho čas od času láká posunout se ještě dál. Moderní zázemí místních továren ho táhne třeba do leteckých továren ve Švýcarsku. „Kdyby se rozhoupala i přítelkyně, klidně bych do toho šel,“ přemýšlí nahlas, „zatím to ale neřeším, u českých letadel jsem teď víc než spokojený,“ doplňuje Daniel na závěr.

Jedna z nejperspektivnějších kvalifikací
Firmy z oblasti strojírenství pociťují dlouhodobý nedostatek kvalifikované pracovní síly a strojní mechanik tak patří mezi velice perspektivní kvalifikace. „Kurz i dvoudenní náročná zkouška není nic snadného, ale její absolventi jsou pro zaměstnavatele velice žádané zboží,“ shrnuje ředitel Podorlického vzdělávacího střediska Josef Voborník. Plnou profesní kvalifikaci strojní mechanik je možné získat na základě prokázání profesních kvalifikací „opravář strojů a zařízení“, „montér ocelových konstrukcí“ a „zámečník“. Dobré uplatnění ale naleznou i absolventi třeba jen jedné z nich.

O Národní soustavě kvalifikací
Národní soustava kvalifikací je průběžně budovaný, státem podporovaný a občany i zaměstnavateli využitelný registr profesních kvalifikací existujících na pracovním trhu v ČR. Umožňuje zájemcům získat celostátně uznávaný certifikát o jejich profesní kvalifikaci, aniž by museli zasednout do školních lavic. Pomáhá všem, kdo se vydávají na cestu za lepší prací s cílem získat plnohodnotnou kvalifikaci a lepší pracovní uplatnění. K lednu 2015 bylo schváleno 679 profesních kvalifikací a vykonáno celkem 108 446 zkoušek.

Zdroj: NSK2