20.02.2015

Pokud se ekonom například naučí vařit, stane se po absolvování zkoušky u Národní soustavy kvalifikací certifikovaným kuchařem. V Česku je už přes sto tisíc osvědčení o profesní kvalifikaci, například pro obory autolakýrník, klempíř nebo nožíř. K certifikátům přihlíží více než tisícovka firem, mezi nimi jsou Česká pošta, Preciosa nebo Žďas.

Bylo to jako roztlačit vlak, vytvořili jsme paralelu ke tři sta let zažitému školnímu systému. Tak hodnotí manažer projektu Národní soustavy kvalifikací Ivo Jupa program, který za posledních pět let na trh práce vychrlil sto deset tisíc držitelů osvědčení o profesní kvalifikaci.

Národní soustava kvalifikací pomáhá lidem, kteří získali profesní zkušenosti nad rámec svého vzdělání, ale chybí jim celostátně uznaný doklad. Nyní například autolakýrníci, klempíři nebo kuchaři a včelaři mohou získat odborný certifikát, který potvrdí jejich dovednosti.

"Osobně si myslím, že do tří let bude počet klasických vysvědčení stejný s počten námi vydaných certifikátů," tvrdí Jupa a dodává, že "papír" z Národní soustavy kvalifikací je plnohodnotnou alternativou například k výučnímu listu. V současné době systém obsahuje téměř sedm stovek profesních kvalifikací. Do konce roku jich bude tisíc dvě stě.

Odborné přezkoušení pomáhá nezaměstnaným rychleji najít uplatnění, protože slouží jako rekvalifikace na míru. A systém certifikátů je výhodný i pro firmy - samy si totiž říkají, koho aktuálně hledají a jakou musí mít specializaci. Osvědčení v životopisu jim má zaručit, že uchazeč je opravdu odborník. Podnik tak nebude ztrácet čas s jeho přeučováním a dalším vzděláváním.

"Ke zkoušejícímu přijde člověk, se kterým se odborník setkal poprvé v životě a potom ho už nikdy neuvidí, a proto ho musí vyzkoušet úplně ze všeho. Dotyčný musí dokázat, že vše opravdu umí," vysvětluje systémový koordinátor Národní soustavy kvalifikací Jan Peška.

Délka zkoušky závisí na profesi, trvá jeden i tři dny. A podobě se od požadované kvalifikace odvíjí i cena certifikátu. Pohybuje se v rozmezí od jednoho tisíce až po dvacet tisíc korun.

Momentálně lidé nejvíce stojí o certifikát sportovního maséra, floristy nebo třeba průvodce cestovního ruchu. "Žijeme v době, kdy bude muset člověk možná i čtyřikrát až pětkrát za život projít rekvalifikací nebo si doplnit další vzdělání. A právě k tomu pomůže tato soustava," říká viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr.

Mezi více než tisícovkou zapojených společností je i největší český zaměstnavatel Česká pošta, sklářská firma Preciosa nebo hutní podnik Žďas. "Národní soustavu kvalifikací a profesní kvalifikace využíváme v naší každodenní personální práci, především pak při popisu požadavků na volná pracovní místa v inzerátech nebo při přípravě interních rekvalifikačních kurzů," uvádí Dana Fialová, vedoucí oddělení vzdělávání ve společnosti Žďas.

Myšlenka na vytvoření Národní soustavy kvalifikací vznikla v Národním ústavu odborného vzdělávání a na jejím uskutečnění pracují od roku 2010 Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a soukromá firma Trexima.

Zdroj: iHned.cz, 19.2.2015