22.11.2015

Máte nějaký sen? Přemýšlíte, jak si ho splnit; jak uskutečnit svůj nápad? A co zvolit tu nejkratší, přímou cestu? V jednoduchosti je síla. A já Vám to na jediném člověku dokážu.

Ťuky ťuk. Jakub Šmíd stál na recepci hotelu Chateau Herálec a přišel se zeptat. Svým způsobem drze. Nepotřebovali jeho nápad ani jeho osobně.  A přesto ho zaměstnat museli. Protože PŘINESL ROZDÍL. Rozdíl, který jsem já při svém příjezdu okamžitě cítil, pak viděl a dokonce i ochutnal.

Ale popořádku.

Jak potkat sen

Jakub studoval vysokou zemědělskou školu se zaměřením na zahradnictví. Jednou se stalo, že cestou ze Šlapanova na Vysočině, kde bydlí, do Prahy se zamotal. A spatřil, přes zeď, zámek v Herálci. „Miluji přírodu a historii. Míval jsem sen vlastnit zámek, kde bych ubytoval hosty, a oni by obdivovali mé zahrady. Ale byl to nesmyslný sen. I kdybych vyhrál Eurojackpot, na vedení hotelu bych se nehodil – nakonec bych se zajímal jen o park…“

Nicméně jeho sen už nebyl jen v hlavě. Měl reálnou podobu. Heráleckou. Od té doby jezdil do Prahy i z Prahy „omylem“ vždy přes Herálec. Někdo tomu říká vizualizace. Já tomu říkám mít motivaci pořád na očích.

Jak začít brát sen vážně

No jo, člověk mívá snů… znáte to. Většinu z nich hází za hlavu. Sen je sen, probudíš se, je den, říkal Jan Werich. Jenže jak Jakub dokončoval studium, stále více si uvědomoval, že s davem nebude chtít jít. „Současná zahradnická profese znamená budovat hlavně zahrady u novostaveb a na malé ploše. A to jsem nechtěl…“ Vzpomínáte, co říkal o svých „láskách“? Příroda a historie… zanechat stopu… „Přál jsem si, když už žiju, obtisknout své představy do větší části krajiny, a to tak, aby moje dílo bylo znát po několik generací. Aby zahradník vybudoval krásnou fungující zahradu, musí v ní trávit co nejvíce času, stát se její součástí, jedním ze stromů…“

Chtěl více než jen umět sázet stromky. Chtěl pochopit podstatu a význam přírody. Proto k inženýrskému titulu přidat doktorandské studium pěstování léčivých rostlin a bylinek. Ano, vyšel doktor. Doktor filozofie přírody.

„Pak jsem měl dvě možnosti, kudy jít: Buď se stát odborným asistentem pro pěstování léčebného konopí na České zemědělské univerzitě, nebo odjet na vědeckou stáž do výzkumného centra Unilever v Nizozemsku.“ Jenže Jakub se v klíčové chvíli rozhodl dojít si pro třetí možnost. Jít vstříc nabídce, kterou nedostal. Zkusit jít za snem…

Usoudil, že už se dost dlouho mazlil se snem jen v hlavě. Přišel čas najít v sobě odvahu a zaklepat na zámku, který léta zasněně míjel. Mimochodem, to, že tu odvahu našel, dnes znamená, že Chateau Herálec má zámeckou restauraci zařazenou v Prague Cuisine, prestižním turistickém průvodci gastronomických zajímavostí Prahy, ačkoli vůbec v Praze neleží – je hodinu jízdy od metropole po dálnici D1. Jakub totiž pomohl ozvláštnit atmosféru, povahu i služby zámku.

Ale na začátku musel dokázat to ukrutně těžké až neuskutečnitelné pro většinu lidí – odvážit se…

Drzoun, blázen a… génius

Pro Alexandru Kasperovou, majitelku zámku, to byl třemi písmeny ŠOK. „Přišel nám nabídnout projekt zámecké zeleninové zahrady ve stylu Le Potager. Že je to něco, co v Česku chronicky chybí. Měl velkou chuť to celé realizovat, ale…,“ nedokončuje větu, protože nenalézá to pravé slovo.

Já ho najdu. Byl to drzoun. Blázen. Neměl žádnou šanci svůj nápad v Herálci prosadit. A právě proto ho prosadit dokázal.

Fakta proti němu byla jasná:

1) Přišel ve chvíli, kdy jednoduchou zeleninovou zahradu už v areálu měli,

2) kdy si ji kuchaři velmi pochvalovali,

3) kdy ji plánovali rozšířit,

4) kdy majitelé ani nesnili o typu projektu, který si Jakub namaloval,

5) kdy zahradníka na zámku měli.

Co byste udělali Vy? Svěsili byste hlavu, zmačkali výkres a šouravým krokem zase odešli?

Jakub ne. Soustředil se na klíčové slovo úspěchu. Má šest písmen.

R–O–Z–D–Í–L.

1) až 3) může mít každý hotel, bylinky si může pěstovat třeba v truhlíku,

4) jeho koncept nemá nikdo.

Hm, záleží na úhlu pohledu, viďte…?

Alexandra Kasperová je sice zámecká paní, ale více podnikatelka než kastelánka. Chápe, co je to rozdíl a co dokáže s podnikáním udělat…

Znovu si prohlédla papíry. Le Potager je styl okrasné francouzské zahrady, které vládnou barvy a vůně. Není jen nádherná, hlavně je užitečná. Plodí zeleninu, ovoce, voňavé bylinky. Nejenže dává produkty, které autenticky chutnají, ale hostu je náramně, už když tou zahradou prochází. Léčí vlastně dvakrát. Člověk může být nevidomý, a přesto je schopen vše cítit a „vidět“. Protože – je v zahradě Le Potager.

Naši mladí kuchaři a wellnessáci se postavili za Jakuba. Řekli, že mu budou vlastníma rukama pomáhat, klidně od zasetí semínek. Úplně se pro to nadchli – něco unikátního vytvořit! vzpomíná Kasperová. „Oponovala jsem, že pro Jakuba stejně nemáme volné místo. Ale náhody neexistují. Protože záhy náš starý zahradník přišel s tím, že potřebuje ze zdravotních důvodů odejít. Už jen manžel ještě chvíli pochyboval, zda jsem se nezbláznila, když angažuji „akademika“. Jenže já se rozhodla dát mu příležitost. A on ukázal, že je vybaven nejen teoreticky, ale že má fantastickou realizační schopnost – je nesmírně pracovitý.“

A víte, proč, vážená paní? Protože tohle dokáže Splněný sen…

Jakou moc má vlastně splněný sen? Nepředstavitelnou.

Mnoho lidí své sny jenom sní. Jakub ten svůj najednou držel za pačesy. Výsledek?

V kuchyňské zahradě každá rostlina i kámen dostaly své místo a jasný účel. Zídky začaly růst z heráleckého kamene, na cestičky mezi záhonky Jakub nařezal a usadil přes 1000 stoletých půdovek (na snímku), které změnily atmosféru anglického parku nejen vzhledem, ale i věkem.

Pustil se do údržby celého areálu, připravil projekt zámeckého rozária: aby od jara do podzimu mohly hosty těšit vůně dlouhých růží, aby je majitelka mohla řezat a věnovat dámám, aby jimi mohla zdobit interiér, tak jako pomocí trvalkových záhonů…

Uskutečněný sen. Všech.

Otevřenými okny do zámecké zahrady cvakají příbory v rytmu staccata. V restauraci hosté mručí spokojeností nad „jiným jídlem“. „Chutná lépe, viďte? S každým soustem je cítit čerstvost, kvalita a vůně kraje,“ říká majitelka, která rozkvetla – jako její zahrada. „A já tu chodím mezi lidmi a říkám hrdě: Tohle je z naší zeleninové zahrady, z našeho zeleninového parku…“

A tam v zahradách v zajetí svého snu se spokojeně zubí Jakub. Jediný zámecký zahradník s tituly Ing. Ph. D. v republice a možná i na světě.

Ne, neříkejte před ním, že Váš sen je nesplnitelný. Že Vás zaměstnání nemůže bavit. Že nevidíte smysl svého života. Že být šťastný prací je nemožné. Tak jako nikdy neříkejte mě, že jeden člověk nikdy nedokáže udělat obrovský rozdíl.

Zdroj: firstclass.cz

Váš krok ke splnění Vašeho snu může začít zde:

profese - zahradník, urbanista apod.