19.11.2014

Olomoucký kraj – Pomoc v nelehkém období, kdy jsme přišli o někoho blízkého, nám může nabídnout poradce pro pozůstalé nebo nově také doprovázející umírajících a pozůstalých. Zájem o služby takového odborníka stále stoupá. Pořádají se dokonce rekvalifikační kurzy, které mohou budoucí „smuteční profesionálové“ absolvovat.

„Jde o nesmírně složitou situaci. Pozůstalí se však necítí být osloveni nabídkou psychologických či psychiatrických služeb. Kromě toho objednání k takovému odborníkovi může trvat docela dlouho,“ vysvětlila Naděžda Špatenková, psycholožka z olomoucké univerzity a zároveň jedna z prvních poradců pro pozůstalé v České republice.

            Pozůstalí jsou podle ní zahlceni nejrůznějšími pocity, kdy nevědí, co mají dělat, co organizovat a jak dál naložit se svým životem. Proto vznikl projekt poradenství pro pozůstalé a nyní nově i doprovázení umírajících a pozůstalých, který se nakonec stal i samostatným povoláním.

„Jsou to profesní kvalifikace, kdy se zájemci mohou přihlásit ke zkoušce před autorizovanou osobou. Například pro poradenství pro pozůstalé jsou v České republice aktuálně takové osoby čtyři,“ pokračovala Naděžda Špatenková, jedna ze čtyř oprávněných osob.

            Zkouška je podle ní velmi náročná, kvalifikační úroveň je téměř na úrovni bakalářské zkoušky. Absolventi jsou obvykle lidé ze zdravotnictví a sociálních služeb. „Jsou to například nemocniční kaplani, psychologové, lékaři, několik pracovníků pohřebních služeb, obecně lidé z oboru, kteří přichází do styku s pozůstalými,“ pokračovala.

            Zájem těch, kteří by kurzy chtěli absolvovat, roste, a proto vznikl další projekt doprovázení umírajících a pozůstalých. Kurzy budou určené především pro pracovníky sociálních služeb, zařízení pro seniory, hospiců, ale třeba i pro psychology.

            „Měla by to být kvalifikačně nižší úroveň než poradce pro pozůstalé. Je spousta lidí, kteří by doplňující vzdělání v tomto oboru uvítali. Témata práce s pozůstalými a truchlením se totiž nikde neučí. Když se podíváte na lékařskou fakultu, na psychologii, je tématu věnovaná jedna přednáška. Kompletní kurzy tady nejsou, proto jsme přišli s konceptem našeho doplňujícího vzdělání,“ doplnila Naděžda Špatenková.

 

***

Kdo je průvodce pro pozůstalé

Doprovázení umírajících a pozůstalých je novou profesní kvalifikací (kód: 69­056­M), kterou schválilo ministerstvo pro místní rozvoj. r Absolventi této profesní zkoušky by měli být schopni doprovázet umírající i pozůstalé, musejí se orientovat v rituálech souvisejících se smrtí, vypravováním pohřbů a vykonáváním poslední vůle. r Měli by disponovat také základní orientací v oblasti lidských práv. (paš)

Zdroj: Deník, Region Střední Morava