27.03.2015

ČT1, Události - Ti, kteří nechtějí cestovat nebo mají vzdělání, které neuplatní, volí rekvalifikaci. A čím dál víc lidí si takto zvyšuje šanci na trhu. Loni se jich jenom přes úřad práce přihlásilo na kurz téměř čtyřicet šest a půl tisíce.

 

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka

Čísla a statistiky vyměnil za pánve a vaření jídel. Třicetiletý Tomáš Vítek vystudoval vysokou školu ekonomickou. V oboru chvíli pracoval, ale lákala ho gastronomie. Přihlásil se proto na rekvalifikační kurz, stál ho dvanáct tisíc.

 

Tomáš VÍTEK, šéfkuchař, restaurace El Gusto

Probíhalo to tak, že jsme chodili asi měsíc na teorie, měli jsme do toho vaření, praxi a potom závěrečnou zkoušku.

 

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka

Investice se mu vyplatila. Už pracoval jako kuchař ve dvou restauracích. V té třetí, současné, už celou kuchyni vede.

 

Jan PAVEL, majitel, restaurace El Gusto

Většinou tihle lidé, kteří projdou touhle rekvalifikací, tak mají větší zájem o samotnou práci a jsou přínosem pro daný podnik.

 

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka

Tomáš Vítek pracuje v brněnské restauraci půl roku. V celém Jihomoravském kraji je podobně jako byl on se svou prací nespokojena skoro polovina lidí. Nejvíc jim vadí nízký plat, nevidí možnost kariérního postupu a práce jim přijde monotónní.

 

Jan PEŠKA, manažer, Národní soustava kvalifikací

A svět se neuvěřitelně zrychlil. Každý se musíme zhruba třikrát až čtyřikrát za svůj profesní život naučit něco nového. Buď abychom zůstali ve své profesi stávající nebo abychom mohli získat profesi novou.

 

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka

Různé rekvalifikační kurzy proplácí i úřad práce, a to téměř ve všech oborech. Největší zájem je o práci na počítači a nebo o účetnictví. Ne vždycky je ale rekvalifikace nutná. Stačí být připraven. Třeba jako Stanislav Šmídek, který dlouho pracoval jako zedník. Pak ale přišla krize ve stavebnictví, teď řídí kamion.

 

Stanislav ŠMÍDEK, řidič kamionu, O.K. Trans

Práce namáhavá jako jo, už nebyla dobře placená, no a protože jsem si jako študent udělal ten řidičák na ten kamion, tak jsem si říkal, vyzkouším druhou možnost.

 

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka

Změnit profesi chtějí nejčastěji Češi po dvacítce a pak mezi pětatřiceti a devětatřiceti lety. Většinou jde o lidi s výučním listem, maturitou a základním vzděláním. Redakce a Vendula Horníková, Česká televize.

Zdroj: ČT1, 23.3.2015, 19:00