12.02.2015

Vyučení a maturanti ze středních odborných škol většinou nepracují ve vystudovaném oboru. Kvalifikaci získanou ve škole přímo uplatňuje 46 procent vyučených a 35 procent maturantů.

Ukázala to studie Národního ústavu pro vzdělávání zaměřená na situaci v roce 2013.

            V případě vyučených v oboru zůstávají zejména absolventi strojírenských oborů, u maturantů jsou v oboru zaměstnáni zdravotníci, úředníci nebo absolventi zaměření na pedagogiku a sociální péči.

            Autorka studie Gabriela Doležalová také sledovala podíl absolventů, u nichž zaměstnání nemá vůbec nic společného s oborem, který vystudovali. Jedná se například o případ, kdy lidé se vzděláním ve stavebnictví pracují jako barmani nebo kuchaři.

            Zatímco u vyučených se to v posledních letech příliš nezměnilo, u maturantů se podíl lidí, kteří pracují úplně mimo obor, postupně zvyšuje. Podle autorky je to však také důkaz přizpůsobivosti a flexibility absolventů.

            V oboru se nejméně uplatňují absolventi v textilní a kožedělné výrobě nebo v zemědělství. Kvalifikaci získanou ve škole často neuplatňují také absolventi uměleckých oborů, jejichž počet přitom stále stoupá. Při přechodu na pracovní trh pak více než šedesát procent z nich nachází uplatnění zcela mimo obor.

            Autorka připouští, že poměrně vysoký podíl absolventů mimo obor vypovídá o určitém rozporu mezi odbornou přípravou a skutečnými potřebami trhu práce. "Nelze ale dělat jednoduché zkratky - zásadní roli hrají také mzdové a pracovní podmínky v jednotlivých zaměstnáních a rovněž míra nezaměstnanosti," doplnila v tiskové zprávě. Ministerstvo školství chce prostřednictvím změny financování středních škol podpořit obory uplatnitelné v praxi.

            Srovnání s obdobnými studiemi z let 2005 a 2009 ukazuje, že podíl ekonomicky aktivních obyvatel, kteří pracují ve vystudovaném oboru, soustavně klesá. U mladých lidí od 20 do 29 let je přitom tento trend ještě výraznější. Vedle nemožnosti najít uplatnění to souvisí také s tím, že některé profese zanikají nebo jich výrazně ubývá. Někteří lidé navíc nemají zájem pracovat v oboru.

Zdroj: ČTK

Národní soustava kvalifikací Vám umožní získat novou kvalifikaci a zlepšit Vaše šance na trhu práce - více zde