28.05.2015

Živnostník Karlovarského kraje, Firma roku, Osobnost v oblasti podnikání, Štika českého byznysu či Osobnost Českého Goodwillu. Podnikatelé i společnosti na západě Čech se mohou také letos pochlubit řadou ocenění.

Nejlepším živnostníkem Karlovarského kraje byl letos vyhlášený řemeslník Radek Horčička z Plesné, který vyrábí smyčce pro housle a violoncella. Mezi firmami zvítězila firma Bonnel Technologie, výrobce elektronických komponentů například pro chod čističek odpadních vod.

            Vítězové soutěže Firma roku 2014, pořádané společnostmi Vodafone a GE Money Bank, postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat kraj. „Vítězný živnostník karlovarského regionu Radek Horčička nenašel přemožitele mezi 249 podnikateli. Na housle s jeho smyčcem hrají například hudebníci z Orchestru Státní opery v Praze nebo Filharmonie Brno,“ uvedla za organizátory Kristína Dobešová.

            Nejlepší firma kraje, společnost Bonnel Technologie, vyrábí v Chebu komponenty v oborech telekomunikace, automatizace a softwaru. Výroba je výsledkem vlastních nápadů zaměstnanců a přání zákazníků.

            Své vítěze má už také desátá jubilejní anketa Osobnost Karlovarského kraje za rok 2014. V kategorii Osobnost v oblasti podnikání si ocenění v karlovarském Grandhotelu Pupp slavnostně převzal podnikatel Rudolf Borýsek, jednatel a ředitel společnosti Lias Vintířov na Sokolovsku. „Je mi ctí být zapsán mezi taková jména, jako jsou Franta Štěpánek, Karel Holoubek a další,“ poznamenal ředitel. Na jeho místě mohl stát i jednatel společnosti Nelan s dvacetiletou tradicí Petr Jelínek. Společnost, která sídlí na Chebsku, se v uplynulém roce se stala nejenom Firmou roku Karlovarského kraje, ale také Odpovědnou firmou roku Karlovarského kraje a pyšní se titulem Společnost přátelská rodině. Dalším konkurentem byl ředitel a předseda představenstva stavební společnosti Anton Jurica.

Netradiční a mezinárodní klání Další z žebříčků, Štiky českého byznysu, identifikuje podniky prudce rostoucí a s předpoklady pro další růst na základě ekonomických ukazatelů růstu obratu a finanční stability. Za Karlovarský kraj letos na první místo vyzdvihl společnost Böhm - Plast, specialistu na plastové granule se sídlem v Krajkové. Na druhé místě skončil výrobce elektrosoučástek pro automobilový průmysl KE Ostrov - Elektrik z Ostrova nad Ohří, třetí je karlovarská sklárna Moser. Jak se daří společnostem, které už tento titul v nedávné minulosti získaly, to je dobře patrné na příkladu strojařů z firmy Lucas CZ. Jedním z adeptů na toto ocenění by mohla být také společnost Algon Plus -Auto provozující aktuálně největší síť autosalonů v zemi, která pod svá křídla nově přibrala exkluzivní značku Subaru.

            Další ze zajímavých titulů Osobnost Českého Goodwillu si mezi deseti vybranými jmény napříč Českou republikou zvolil v Karlovarském kraji Petra Jelínka. Jednatel firmy Nelan se tak dostal do vybrané společnosti podnikatelů, kterých si lidé váží. Právě to je totiž mottem vystihujícím tento projekt.

            Pravidelně oceňovanou firmou napříč podnikatelskými anketami je také dceřiná společnost německé mateřské firmy geobra Brandstätter. Jeden z největších zaměstnavatelů na Chebsku, zabývající se kompletací plastových hraček Playmobil a zavlažovacích setů k designovým květináčům Lechuza, je například držitelem ocenění Podnikatel města Cheb 2013. Společnost se také zapojila do systému Národní soustavy kvalifikací a pomáhá tak řešit neuspokojivou situaci na trhu práce a také si nechala aktuálně zpracovat genderový audit sledující rovné příležitosti pro své zaměstnance.

            Ocenění se však nevymezují jen na krajské či celostátní měřítko, úspěchy sbírají firmy ze západu Čech i celosvětově. V kategorii hořkých likérů ocenila Becherovku Original v listopadu porota nezávislých degustátorů mezinárodní soutěže Spirits Masters stříbrnou medailí a před pár dny bodovala také na prestižní soutěži v americkém San Franciscu, kde z letošního 15. ročníku soutěže World Spirits Competition získala v konkurenci 1500 produktů bronzovou medaili.

Zdroj: Mladá fronta DNES - karlovarský kraj, P.Mrhálek, 28.5.2015