20.10.2015

Konec ekonomické krize přivádí řadu lidí k úvahám o změně zaměstnání, zejména pokud se v tom současném potýkají s přílišným objemem práce a vysokou hladinou stresu. Co když ale nehledáte jen nové místo, ale celkově novou kariéru?

Nový začátek může být lákavý a také se může vyplatit, je však třeba mít oči otevřené. Není to vždy jednoduchá cesta. Zde je několik doporučení, jak v nové kariéře uspět: 

Udělejte krok zpět. Než se vrhnete na nové příležitosti, zhodnoťte svou současnou situaci a ujistěte se, že změna kariéry je pro vás to pravé. Ujasněte si svou motivaci. 

Dobře se připravte. Máte-li pocit, že vaše současná kariéra není slibná, snadno přesvědčíte sami sebe, že jakákoli jiná možnost bude lepší. To však nemusí být pravda. Dobře se předem seznamte s odvětvím, do kterého byste chtěli vstoupit, a uvažujte o potenciálních překážkách.
 
Hledejte radu. Sejděte se s někým, kdo pracuje v oboru nebo na pozici, která vás zajímá. Mluvte o tom, jak začínali, čemu čelili a co vám mohou poradit. 

- Znejte sami sebe. Zhodnoťte své současné dovednosti a zkušenosti a stejně tak ty, které budete potřebovat navíc. Ujasněte si, jak je můžete získat. 

Změnu provádějte pomalu. Hledejte příležitosti, při nichž si můžete svou novou kariéru otestovat. Můžete zkusit některý dobrovolnický nebo krátkodobý projekt.
 
Buďte realističtí. Bez ohledu na ekonomickou situaci nemůže změna kariéry proběhnout přes noc. Žádá si více času, zejména pokud budete potřebovat nové dovednosti a budete se k svému cíli muset vypracovat z nejnižší pozice. 

Zdroj: Economia

Průvodce profesemi, kurzů a zkoušek: