21.07.2015

Stalo se vám už někdy v práci, že jste si položili otázku: „Nemám zkusit raději podnikat sám na sebe?“ A vzápětí jste si odpověděli, že raději ne. Toto jsou hlavní indicie značící, že pro vás je tím pravým ořechovým zůstat zaměstnancem.

1. Jistota je váš přítel

Nejvýraznějším rysem lidí, kterým více vyhovuje „zaměstnanecká vesta“, je nutnost mít vše jisté. Výplatu každý měsíc na účtě, vyřešené sociální a zdravotní pojištění, zaplacenou splátku hypotéky a leasingu na auto. Jako podnikatelé zkrátka o jistoty přijdete a s pravidelností, na kterou jste zvyklí, je konec.

2. Doma chcete mít klid

Lidé, kterým vyhovuje spíše zaměstnání, se rozpoznají též podle toho, že pracují v práci a doma odpočívají. Doma by se nepřinutili otevřít notebook a začít plnit reporty pro šéfa. V tom případě pro ně není podnikání tím pravým chlebíčkem, protože každý podnikatel vám potvrdí, že pracovní doba je nekončící, práci si nosí domů a musí „hrábnout“ často i o víkendu.

3. Neradi přijímáte rozhodnutí a zodpovědnost

S podnikáním na sebe berete vyšší míru rizika, ručíte za svoji firmu celým majetkem, ob den musíte dělat nepopulární kroky a důležitá rozhodnutí. Pokud vám to nevyhovuje, hodíte se spíše na pozici zaměstnance. Když se vám něco nepovede, dostanete vyhubováno, možná přijdete o část prémií. Ale když se špatně rozhodne podnikatel, často může přijít o všechno.

4. Nechcete žít nonstop

Odpracujete si svých 8 hodin a pak si řeknete: „Všichni mi vlezte na záda“. Na to jistě máte právo, ale s tímto přístupem zůstaňte spíše v klidu své kanceláře v zaměstnání. V podnikání musíte prostě zabrat kdykoliv je to třeba. Klient zavolá klidně ve dne v noci, a když se na něj vykašlete, půjde za někým jiným. Konkurence nikdy nespí!

5. Z byrokracie máte respekt

Vodítkem k tomu zůstat raději v zaměstnání je i fakt, že máte odpor k vyřizování úředních záležitostí a všemu byrokratickému. V zaměstnání se tomu téměř vyhnete, odvody na pojištění řeší firma za vás, účetní vám připraví zdarma i podklady k daňovému přiznání. Kdežto podnikatelé stále řeší kde co po úřadech.

6. Rozdvojování není nic pro vás

Cítíte se jako úzce zaměřený specialista na určitou práci, nebo jako manažer s nadhledem, který spíše deleguje? Pokud cítíte, že nedokážete plnit více rolí najednou, zůstaňte raději zaměstnancem. Protože v podnikání jste dříč, myslitel, vyjednávač, účetní i personalista v jednom.

Zdroj: jobs.cz, J.Kocourek

Pomůžeme Vám najít cestu k novému uplatnění: