12.07.2015

Více volných pracovních míst a méně nezaměstnaných, tak vypadala situace na trhu práce v červnu. Ačkoliv práci v regionu Prostějovsko hledá více než čtyři tisíce lidí, nových pracovníků je na trhu nedostatek. Firmy i odborníci se shodují, že chybějí schopní dělníci či pracovníci technických oborů.

„Syn letos končil základní školu a přemýšleli jsme, kam ho dáme. Dobře se učí, ale nechtěli jsme ho dávat na gymnázium, protože to nedá člověku žádnou specializaci. Protože se rád vrtá ve strojích, dali jsme ho na technickou školu. Myslím, že tento obor mábudoucnost. Dnes už skoro každý studuje vysokou školu, ale sehnat pořádného řemeslníka nebo opraváře je velký problém,“řeklJaroslavPlachta. Boj o studenty technických oborů pociťují i firmy. „Situace u nás je taková, že nabídka neodpovídá poptávce. Máme relativně malý počet odborných škol, ale obrovský počet škol s humanitním zaměřením. Stálo by za to podívat se, jakou mají tito lidé uplatnitelnost a kolik jich potom musíme rekvalifikovat. Rovnováha není ani v rozdělování prostředků pro odborné školy a gymnázia,“ upozornil Štěpán Urbanec, jednatel společnosti Mubea, která se zabývá výrobou pružin a stabilizátorů do osobních automobilů.

            Firma vybudovala učňovské středisko, ve kterém studentům základních a středních škol otevírá dveře k budoucímu povolání. „Ve školství je propad. Chybínám35 tisíc žáků, a to se táhne už zhruba šest let. Máme strašné množství středních škol hlavně humanitního směru. Neexistuje u nás politika, která by plánovala, kolik lidí bude potřeba do takových a takových oborů, peníze jdou za hlavu. Školy nemůžou žáky vyloučit, ani když mají špatné známky, to je hlavní problém. Není tadypolitická vůle aniodvahato řešit,“ řekl vedoucí vzdělání a učňovského střediska Milan Martinát.

            Nedostatek schopných dělníků hlásí i personální agentury. „Je složité najít zkušeného kandidáta s požadovanou praxí, jelikož jeho současný zaměstnavatel si je často vědom, jak je pro firmu důležitý,“ vysvětlila Gabriela Kodenková z personální agentury Talentica, která se specializuje na nábor technicky zaměřených pracovníků.

Nejvíce nabídek pro kvalifikované dělnické strojírenské profese evidují dlouhodobě i úřady práce. „Na konci června jsme měli pro soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky či opraváře strojů 932 volných pracovních míst. Je to šestnáct procent z celkové nabídky,“ uvedl analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

            Na Prostějovsku hledalo ke koncičervnapráci4112lidí,na jedno místo připadají čtyři uchazeči. Nezaměstnanost se v regionu zastavila na 4,9 %, a Prostějovsko je tak na tom stále nejlépe v kraji. Pod hranicí sedmi procent skončilo Olomoucko a Šumpersko, k osmi procentům se přiblížilo Jesenicko a nad osm procent se vyšplhalo Přerovsko. „V červenci očekáváme mírný nárůst nezaměstnanosti,“ nastínil výhled Jaroslav Mikšaník.

Zdroj: Prostějovský den, H.Masaříková, I.Najďonovová, 10.7.2015