21.08.2015

V následujících deseti letech by mělo přibývat pracovních míst ve zdravotní a sociální péči, peněžnictví a pojišťovnictví nebo v technicky zaměřených oblastech. V projekci vývoje českého pracovního trhu to uvádí Národní ústav pro vzdělávání (NÚV).

Autoři dokumentu nicméně připomínají, že odhady jsou problematické mimo jiné vzhledem k různým směrům, jakými se může ekonomika v Česku i jiných státech Evropské unie ubírat.

Ekonomika poroste

Zveřejněné odhady počítají s růstem tuzemské ekonomiky. Zatímco v roce 2014 pracovalo ve zdravotní a sociální péči 354 tisíc lidí, v roce 2025 by to podle odhadů NÚV mohlo být o čtyřicet tisíc lidí více. V peněžnictví a pojišťovnictví by se počet zaměstnaných mohl zvýšit o 21,6 procenta ze 122 tisíc na 148 tisíc. Z jednotlivých skupin povolání by se nejvíce měla zvýšit poptávka po technicích všeho druhu od fyzikálních a průmyslových oborů, přes vědeckou činnost po oblast informačních a komunikačních technologií.

Roste důraz na měkké dovednosti

Obsah jednotlivých pracovních míst a požadavky na ně se ale postupem času mění, uvádí NÚV. Zatímco v minulosti byli například specialisté na informatiku vnímáni zejména jako pracovníci s technickým vzděláním, v poslední době se čím dál více zaměřují na jednání se zákazníky. Jsou od nich proto požadovány také sociální kompetence jako například komunikační a prezentační schopnosti.

Chybí střednědobé analýzy

V Česku neexistuje žádná instituce, která by pravidelně prováděla střednědobé projekce vývoje trhu práce. V posledních deseti letech se nicméně uskutečnilo několik takto zaměřených projektů zadaných ministerstvy školství a práce a sociálních věcí. Souviselo to mimo jiné se snahou přizpůsobit vzdělávací systém požadavkům trhu práce.

Zdroj: Novinky.cz (ČTK)

Profese. kurzy, zkoušky: