29.06.2015

Těchto 11 pozic před deseti lety ještě neexistovalo. Chápete, jak jsme mohli žít bez vývojářů aplikací nebo UX designérů? Zveme vás na krátký exkurz.

1. Vývojář aplikací

Před 10 lety: Mobilní trh se chystal na příchod horkých novinek: „véček“ s integrovaným foťákem a 5 MB pamětí. (no tak, nesmějte se)

Dnes: Množství „apek“, které si stahujeme do smartphonů, neustále narůstá – stejně jako poptávka firem po vývojářích aplikací.

2. Content specialista

Před 10 lety: „Co kdybychom si založili firemní blog?“ – „A není to zbytečné?“¨

Dnes: Firemní weby, blogy, sociální sítě, newslettery, direct maily… Kdo to má všechno stíhat? No přece specialista na obsah, který píše, vymýšlí, bloguje, postuje – a tím přímo či nepřímo prodává.

3. Profesionální hráč PC her

Před 10 lety: U počítačových her se upouštěla pára po těžkém dni.

Dnes: Profesionální hráči Starcraftu nebo League of Legends vydělávají jako prvoligoví fotbalisté. Dostávají měsíční plat, přes den trénují a o víkendech objíždějí mezinárodní turnaje. Mají své fankluby  a točí se o nich dokumenty. Tak, a teď to zkuste vysvětlit svojí babičce.

State of Play: dokument o korejských profi hráčích

4. UX Designer

Před 10 lety: „Vítáme vás na našem webu. Pro více informací o našich službách klikněte na O nás → Služby → Aktuality → Květen 2005.“

Dnes: Navrhnout web, aby byl co nejjednodušší a choval se přesně tak, jak uživatel očekává – za tím stojí mravenčí práce UX designerů

5. Social Media Manager

Před 10 lety: „Máte dotaz? Zavolejte na infolinku nebo pošlete e-mail.”

Dnes: To, co se dříve odehrávalo na přepážkách a infolinkách, se dnes přesunulo na Facebook a Twitter. Social Media Manager musí rozumět uživatelům a trpělivě zodpovídat jejich dotazy. Kromě toho je na sociálních sítích baví zajímavým obsahem. Vedle slov jsou v jeho práci důležitá i čísla: třeba při plánování a vyhodnocování kampaně.

6. Pilot vojenských dronů

Před 10 lety:  -

Dnes: Pilot dálkově řízených letadel je dnes jednou z nejžádanějších pozic v americké armádě. Přeškoluje se na ni mnoho bývalých stíhacích pilotů. Jejich nová práce vypadá na první pohled jednoduše: sedět před monitorem a ovládat dron. Zaškolení takového pracovníka ale armádě trvá až půl roku.

7. Online marketér

Před 10 lety: „Uděláme banner. Ale hlavně, ať hodně bliká!”

Dnes: AdWords, Sklik, PPC kampaně, SEO. Netušíte, která bije? Pak litujeme, ale na pozici online marketing specialist se nejspíš nechytnete.

8. Datový novinář

Před 10 lety: – 

Dnes: Datoví žurnalisté hledají a dávají do souvislosti zajímavé informace – třeba to, jak se vyvíjela nezaměstnanost v nějakém odvětví. Z toho pak zpracují stručnou infografiku, která čtenářům řekne mnohdy víc, než dlouhý analytický článek.

9. Hledač talentů

Před 10 lety: – 

Dnes: Mnoho firem si láme hlavu, jak do svých řad přilákat ty nejtalentovanější uchazeče – třeba konstruktéry, programátory nebo obchodníky. Tyto klíčové lidi pro firmy hledají a poté o ně pečují talent manažeři.  Jsou to tak trochu headhunteři, tak trochu školitelé a tak trochu personalisté. Zkrátka zajímavá pozice, která je posledních pár let na vzestupu.

10. Projektový manažer

Před 10 lety: – 

Dnes: Projektový manažer je pozice, která roste hlavně v posledních dvou třech letech. Tito lidé někdy koordinují i stohlavý tým – dohlížejí, aby všichni dodali včas to, co mají. Poznávací znamení: organizační talent.

11. Pracovník sociální firmy

Před 10 lety: „Chci konat dobro, tak jdu do neziskovky.“

Dnes: Sociální firma se nachází za pomezí byznysu a neziskovky. Může to být třeba kavárna, kde pracují handicapovaní nebo cestovní kancelář pro vozíčkáře. V sociálních firmách se uplatní lidé různých profesí, kterým nezáleží jen na zisku a kvartálních odměnách. Případně si chtějí odpočinout od korporátu.

 

Zdroj: jobs.cz, Jana Kutarňová